Hétvége

2014.12.23. 16:45

Karácsony Japánban, Törökországban, Máltán, Ománban, Angliában és Brazíliában

Ahány ház, annyi szokás mondhatnánk a külföldi karácsonyokról szóló írás összegzéseként. Körképünkben bebarangolhatjuk szinte az egész világot.

Szabó Péter Dániel

A veszprémi származású, ám jelenleg Budapesten élő Stubán Norbert kutatói ösztöndíjjal kétszer töltött már hosszabb időt Japánban, így a karácsonyt is ott ünnepelte. - Japán alapvetően buddhista ország, ezért más hangulat jellemző az ünnepre. Nem hisznek Jézus születésében, viszont a nyugati kultúrákból már átgyűrűzött a karácsonyi ünneplés szokása. Náluk a családi összejövetel és meghitt együttlét szilveszterkor és az újév első napján jön el, templomba is ekkor mennek. A karácsonyt ezzel szemben szó szerint ünneplik, a fiatalok szórakozni mennek a belvárosba, sok a céges buli, szaké- és sörszagú vidám embereket látni este mindenfelé a városban - idézte fel emlékeit Stubán Norbert, aki barátaival azért klasszikus módon is megünnepelte a karácsonyt.

- A többségük keresztény országból származott, ezért rendeztünk egy saját kis karácsonyestét egy lengyel pár lakásában. Akadt karácsonyfa, ajándékok, a háziasszony jóvoltából karácsonyi vacsora és sok finomság. Egy jól álcázott lengyel barátom személyében a Mikulás is beköszöntött estefelé, nagy örömet szerezve ezzel házigazdáink kisfiának. A képzavar feloldására jó tudni, hogy csak Magyarországon hozza a Jézuska az ajándékokat, a keresztény országok többségében a puttonyos, piros ruhás figura a poszt felelőse - tette hozzá nevetve Norbert, aki kiemelte, máig hálás lengyel, szlovák, cseh, román, indiai, japán és francia barátainak, hogy távol a hazájától is ilyen jó kedélyű és mégis meghitt karácsony-estét sikerült összehozniuk.

 

A füredi Tátrai Eszter két esztendeig élt Törökországban, a turistaközpontban dolgozott. Azt mondja, hiába, hogy az iszlám országban nem ünneplik a karácsonyt, a helyiek profi módon teremtenek hangulatot a turistáknak. A hotelekben ünnepséget rendeznek a keresztény vendégeknek, és a plázákat, üzleteket is ugyanúgy feldíszítik, mint itthon.

 

- Antalyában töltöttem két alkalommal is a karácsonyt, ami nagy város, sokszínű, mindenféle vallású ember lakik ott és látogat el turistaként, így az ünnepi hangulat sem hiányzik a boltokból, üzletekből, utcákról, egy-egy lakás ablakából.

A veszprémi Rozgonyiné Serfőző Orsolya másfél évig élt Máltán.

- Máltán soha nincs hó, ezért a máltaiak igen irigyek azokra a népekre, amelyek hóesésben ünnepelhetik a karácsonyt - mondja Orsolya. Ennek ellenére megvan a maga hangulata a sziget ünnepének, 16-17 fokban üldögélnek a helyiek a tengerparti éttermek teraszán és kellemesen vacsorázva karácsonyoznak. A máltaiak nagyon családcentrikusak, így ilyenkor összegyűlik náluk az egész család és együtt ünnepelnek, van, hogy barátokat is hívnak.

Rozgonyiné Serfőző Orsolya másfél évig élt Máltán

- Kint magyaros ételt készítettem a páromnak karácsonykor, de az ottani alapanyagból készült töltött káposzta és halászlé közel sem adta vissza a hazai ízeket. Ennek ellenére persze jól éreztük magunkat.

Jirkovszky Beáta három éve költözött családjával a muszlim vallású Ománba. A fővárosi hölgy azt mondja: az országban sok külföldi dolgozik, akik keresztények, mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. A mecsetek mellett működik hindu és többféle felekezetű keresztény templom is. Rendszeresen tartanak istentiszteleteket és miséket is. A nagyobb városokban az éttermek ünnepi menüvel készülnek a jeles napokra. A boltokban karácsonyi édességek kaphatók. A 30 fokos télben hófödte táj, rénszarvasok és szán a dekoráció. Az ünneplésnek amerikai hagyományai köszönnek vissza. Rendeznek karácsonyi kézműves vásárt, koncerteket, összejöveteleket, ajándékozást.

Natasha Fernandes, Jirkovszky Beáta, Shatha Abbas. Bea három éve költözött családjával a muszlim vallású Ománba

- A nemzetközi iskolákban rendeznek karácsonyi ünnepségeket, de a karácsonyfa-állítás nem jellemző minden iskolában. Alapvetően itt is a karácsony körül zajlanak az események decemberben, de nemzetközibb, általánosabb, inkább annak kulturális vonalát előtérbe helyező módon.

A tapolcai Kun Krisztina négy éve él Angliában. A fiatal, talpraesett lány azt mondja, ottani külföldi barátaival már november végétől járnak együt karácsonyi vásárokba. Forraltboroznak, ringlispíleznek, de még lángost és kürtős kalácsot is lehet kapni ezeken a helyeken. Kriszti úgy tervezi, hogy idén karácsonykor lemegy vidékre szintén kint élő magyar barátaihoz, de számára ez egy ugyanolyan kiruccanás lesz, mint mikor egyébként is meglátogatja őket. Tapolcán élő szüleivel biztosan beszélget majd az internet segítségével Skype-on, és ha a nagyapja is a szülőknél lesz éppen, vele szintén tud majd szót váltani.

- A testvéremékhez viszont repülővel utazom hamarosan, öt napot Németországban töltök velük. Most kell mennem, ünnep előtt, mert ők ekkorra kaptak szabadságot - mondja Kriszti, aki így idén nem állít karácsonyfát, nem díszíti ki a lakást, nem süt és főz. Azt mondja, attól, hogy külföldön él, nem viszi túlzásba a karácsonyozást. Máskor is előfordult már, hogy az ünnepre nem tudott hazautazni a szüleihez, akkor egy angol családdal ünnepelt, nagyjából 10 -15 tagú társaságban. Egy másik karácsonyon viszont, két éve, a szülei és a testvére ment ki hozzá és Krisztinél ünnepeltek együtt.

A brazil Nilmersson P. da Silva jelenleg a füredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola tanára. Az ünnepet is Magyarországon tölti. Azt mondja, mivel Brazíliában ilyenkor nyár van, mindennél jobban reménykedik a fehér karácsonyban.

A brazil Nilmersson P. da Silva Balatonfüreden tanít, az ünnepet is Magyarországon tölti

- Mi Brazíliában műfenyőt használunk és megpróbáljuk valódi karácsonyfává tenni sok dísszel. Sokkal jobban feldíszítjük a házainkat és város, mint a magyarok. Remélem, fehér karácsony lesz, és lehetőség lesz korcsolyázni a Balatonon. Szerintem a magyar karácsony érdekes, de túl csendes. Brazíliában ez egy őrült nyári időszaka az évnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!