Hétvége

2013.09.27. 10:40

A legprecízebb napóra a paloznaki köztéren áll

Különleges óraszerkezettel és egyben egy köztéri alkotással gazdagodott a nyáron Paloznak. A templom dombjának déli oldalán állították fel a 92 éves Ponori Thewrewk Aurél (mai írással és kiejtéssel Ponori Török Aurél) napóráját. Már első pillantásra látható, hogy teljesen más a formája, kialakítása, mint az általában ismert hasonló eszközöknek.

Győrffy Árpád

Nem egy vízszintes vagy függőleges lapon, hanem egy homorú felületen, mondhatnánk, egy félbevágott cső belsejében mutatja meg a nap árnyéka a pontos időt. Ráadásul minden órabeosztásnál egy piros és kék vonalból rajzolt, nyújtott nyolcast formázó alakzat látható.

– Ez egy ismert napóraforma, de a római idők óta nem nagyon használták, a középkorban jellemzően sík felületű számlappal készítették a napórákat. Mikor arra jutottunk, hogy a reggeltől estig napsütésben lévő templomdomb oldalában, a falun áthaladó római úttól néhány méterre állítjuk fel, eszembe jutott, legyen stílusos a dolog, legyen ez egy római kort idéző napóra – magyarázta a formaválasztást Ponori Thewrewk Aurél, amikor nemrég bemutatta a szerkezetet.

De mint a további szavaiból kiderült, a paloznaki napórának nem is a formája az igazi különlegessége, hanem az órabeosztása és az ennek köszönhető precizitása. Ellentétben az általánosan ismert napórákkal, ez nemcsak körülbelül, hanem percre pontosan megmutatja, éppen mennyi az idő. Persze, ha van hozzá napfény.

– A nap magassága évszakonként folyamatosan változik. Ha a napot mindennap ugyanabban az időpontban, ugyanabból a helyzetből egy éven át egy fotóra ráfényképeznénk, akkor a képen egy nyolcast írna le a mozgása – ahogy ezt egy veszprémi fotós meg is örökítette. A hagyományos napórák általában egy egyenes árnyékvető sík felületen megjelenő árnyékával mutatják az időt. A nap járásának változását ezek nem tudják korrigálni, így csak az év bizonyos részeiben adnak pontos értéket, máskor kevesebbet vagy többet mutatnak.Mint megtudtam, a legnagyobb eltérés mindkét irányba mintegy 15 perc lehet. Igaz, a hagyományos nap-óráknál néha találunk egy korrekciós táblázatot, de a készítők általában nem foglalkoztak ezzel a problémával, mert egy ilyen eltérés nem okozott gondot az emberek akkori élete szerint.

 


Ponori Thewrewk Aurélnak nem ez az egyetlen paloznaki napórája, hiszen az elsőt is itt csinálta még 1937-ben (Fotó: Győrffy Árpád)



– Én olyan napórát akartam csinálni, ami a mai korban is megfelel, hogy akár még egy órát is hozzá lehessen állítani. Ehhez a nap járásának változása miatt tapasztalható eltérést korrigálnom kellett. Ezt úgy oldottam meg, hogy az órabeosztásokhoz felrajzoltam a nap mozgása által adott nyolcasokat. Ha az adott évszaknak, időpontnak megfelelően megnézzük, hogy az árnyékvető gömb árnyéka hogyan helyezkedik el a nyolcas megfelelő pontjához képest, akkor pontosan megtudhatjuk, mennyi az idő.

Ponori Thewrewk Aurélnak nem ez az első ilyen korrekciós napórája. Czoma László akkori igazgató felkérésére még 1996-ban készített egy hasonló célú „szerkezetet” a keszthelyi Festetics-kastély parkjába. De ott nem a számlap, hanem az árnyékvető adja a korrekciót. Az árnyékvető pedig maga az ember, akinek az adott hónapnak megfelelő területre kell állnia, hogy megmutassa a saját árnyékával a pontos időt.

A paloznaki persze sokkal precízebb ennél, főleg amióta korrigálták a felállítás közben elkövetett beállítási hibát. Mivel a hatalmas kődarabokat mozdítani már nem lehetett a megfelelő szög eléréséhez, az árnyékvető gömb pozícióját módosították. Ponori Thewrewk Aurél szerint így már pontos lesz, maximum egy-két perc lehet a differencia a hivatalos időhöz képest. Egyébként is, az időnél a legfontosabb, ahogy Ponori Thewrewk Aurél is üzeni a napóra jelmondatával mindannyiunknak: „Használd jóra mind!”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!