Hétvége

2015.01.16. 18:51

A farsangi fánk története

A farsang idején gyakran kerül az asztalra a kedvelt fánk. Vajon mióta készül - e finom sütemény?

Czeidli József

- II. Ramszesz egyiptomi fáraó (i.e 1290-1224) sírjának domborművén látható egy "fritőz", amelyben két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. - Több vallás kultikus ételei között is találunk fánkot. Így az izraelita gasztronómia szokásaiban a Hanuka ünnepe ideje alatt. - A fánk európai elterjedéséről több legenda is él még a köztudatban.

A forgácsfánk az ügyeskezű devecseri háziasszony - Németh Jánosné, Ili néni munkáját dicséri. Fotó: Czeidli József

A legismertebb: "Marie Antoinette királyné (1755-1793), XVI. Lajos hitvese, egy kalandos karneváli éjszakán ismerte meg. A királyné  a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben, amely az utcákon kavargott. A sétálás közben megéhezett a királyné, s így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot, ami nagyon ízlett neki. Ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. A karnevál elmúltával a fánk készítőjét a palotába rendeltette, s elmeséltette vele a fánk receptjét. Ettől vált a királyi lakomák kedvenc finomságává. - Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, és egyre több helyen lett szokássá, hogy vízkereszttől - hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerülhessen ez a nyalánkság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!