negyvenéves a korál

2018.03.10. 12:30

Még nincs vége az utolsó dalnak – jubileumi koncertre készül Balázs Fecó

Balázs Fecó tényleg nem áll meg soha. A magyar rockzenei élet legendás zeneszerzője-énekese nagy koncertre készül, fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Korál együttes.

Varga Róbert

A Papp László Budapest Sportarénában májusban újra színpadra áll a nyolcvanas-kilencvenes évek ikonikus csapata.

Arról énekel, ami benne zajlik, ami foglalkoztatja, ami eléri, hat rá Fotó: Wessely György

A 67 éves, Kossuth-díjas Balázs Fecó a magyar zenei élet népszerű, kiemelkedő és legendás egyénisége. Eddig 37 albuma jelent meg, ebből húsz szólólemez volt. Ötven éve van a pályán, a Neotonban kezdte 1967-ben, de a neve a Korál együttessel forrt össze, ahol rálelt a zenei világára. Pályafutásnak gyújtópontja pedig szintén rocktörténelem, hiszen az 1972-es Taurus együttes tagjaként, az ország első hardrock bandájában zenélt. Ekkor kötött életre szóló barátságot Horváth Attila zeneszerzővel is. A supergroupban eltöltött időszaka után 1978. május 1-jén a Budai Parkban mutatkozott be vezetésével a Korál együttes. Miközben a zenekart a lírai rock hazai megteremtőinek tartják, kevesen tudják, hogy a Korál kezdeti időszakában nem jelenhetett meg nagylemezük. Csak az 1981-es Táncdalfesztivál hozta meg az áttörést, amikor a Homok a szélben hatalmas slágerré vált, Erdős Péterék végül kiadták az albumukat, amely – ma már hihetetlennek tűnik – 400 ezer példányban kelt el!

Balázs Fecó, az együttes frontembere most a Korállal foglalja össze életművüket, és azt szeretnék, ha a rajongóik soha nem felejtenék el ezt a koncertet, amelynek a címe: Ha vége az utolsó dalnak is. Ám egyelőre még nincs vége. Igyekeznek minden számot eljátszani, amit a nézők várnak tőlük. A díszletben megidézik a Budai Parkszínpad légkörét, ahonnan a Korál elindult. Nagy bulira készülnek meglepetésekkel, és ennek keretében Balázs Fecó biztos megemlékezik arról is, hogy 1972-ben lépett be a Taurus XT zenekarba, ahol valójában elkezdődött zeneszerzői, szólóénekesi karrierje. Olyan nemzetközi szintet is megütő szupercsapat volt ez, amelyben együtt játszott a fénykorát élő Radics Béla, Som Lajos és Brunner Győző.

Balázs Fecó elmesélte: számára sorsfordító és meghatározó volt ez az időszak. Huszonegy évesen került be a zenekarba, amikor Radics Béla a csúcson volt. A politika nem engedte, hogy nagylemeze legyen az együttesnek, függetlenül a hatalmas népszerűségüktől. Megtalálták a módot, hogy ellehetetlenítsék őket. Az akkori beatforradalommal, a fiatalok életérzésével, a Kőfalak leomlanak számmal sem tudott a lemezgyár mit kezdeni. Mindez behatárolta a további sorsukat. Erre az időszakra tehető első és meghatározó találkozása Horváth Attila szöveg-íróval, aki a Taurus ötödik tagjának számított. A Zöld csillag kislemez másik oldalán található, Szólíts meg vándor című dal lett az első közös szerzeményünk. Hiába jött Som helyett Zorán, az együttes ezután sem kapott lehetőségeket.

Balázs Fecónak a Taurus alapozta meg a szerzői, éne-kesi útját és az eleinte Koncz Zsuzsa kísérőzenekaraként működő Korál együttes kiteljesedett hangzásvilágát. Neki a Taurus zenei gyökereket jelent. Talán nem véletlen, hogy fiatalokból önálló Korál együttest alapított az 1970-es évek végén, persze a Taurus hagyományaira építve. Radics gitárjátéka, a rá jellemző keménység és az ő líraisága is tudatosan jelent meg az együttesben.

BALATONI EMBER

Balázs Fecó hosszú ideje kötődik Veszprém megyéhez. Az 1970-es évek végétől a '80-as évek közepéig az akkori ORI (Országos Rendezői Iroda) szervezésében a Korállal minden évben játszottak a megyeszékhelyen a színház melletti szabadtéri színpadon. Jó emlékek kötik a városhoz, a helyhez és a közeli Balatonhoz. Udvariban volt hosszú évtizedekig háza, ezt nemrég adta el.

Ő azóta is arról énekel, ami benne zajlik, ami foglalkoztatja, ami eléri, hat rá. A dalok egyik titkává vált Horváth Attila, akivel együtt élték át az elmúlt ötven esztendőt. Ahogy megfogalmazta: egy lelkek ők. A zene és a szöveg csak együtt adja ki az egész dalt, mindazokat az érzéseket, gondolatokat, élményeket, történetetek, amelyekkel a közönség is azonosulni tud. Olyan slágereket írtak együtt, mint a Kölykök a hátsó udvarból, a Homok a szélben, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Maradj velem, az Anyám, vigasztalj engem.

A hatalmas sikerű lemezeik és Balázs Fecó szólópályafutása közben 1997-ben ismét összeállt a Korál, és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért később megkapták Az év koncertje eMeRTon-díjat. Majd 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember előtt újra felléptek, s hat évvel később ugyanitt bemutatták telt ház előtt a Ne állj meg soha című új lemezüket.

És a frontember tényleg nem áll meg. Ő amúgy is kétembernyi életet hordoz sorsában. Azt vallja: számára önkifejező eszköz a muzsika, amiben megtalálta saját magát, útját. Neki, elmondása szerint, a zene miatt kellett megszületnie. Hisz a sorsban, hogy mindennek, jónak és rossznak meg kellett történnie vele. Neki a Beatles, a Rolling Stones berobbanása, a farmernadrág, a hosszú haj jelentette az életérzést, kapaszkodót, a generációs forradalmat. Most pedig májusban az arénában Fischer László gitárossal, Fekete Tibor „Samu” basszusgitárossal és Dorozsmai Péter dobossal újra megidézik majd ennek a nagy korszaknak egy szeletét, amikor a Korál együttes írta be magát magyar rockzenei élet históriás könyvébe. Maradandóan és kitörölhetetlenül. Akárcsak Balázs Fecó.

Mert a kőfalak így leomlanak, és ezért soha nem lehet vége az utolsó dalnak sem.

Rocktörténelem és örökzöld dalok

A 67 éves Balázs Fecó a magyar zenei élet népszerű, kiemelkedő és legendás egyénisége. Rocktörténeti pályafutása 1967-ben a Neoton együttesben kezdődött, majd játszott a Taurusban. A kultikussá vált Korállal és a Balázs Fecó Band néven alapított formációival koncertezik. Olyan örökzöld slágerek kötődnek hozzá, mint a Homok szélben, a Kőfalak leomlanak, a Kölykök a hátsó udvarból, a Ne állj meg soha, a Maradj velem, az Érints meg, a Kergesd el a felhőt a házamról, a Hétfői hold, az Évszakok,vagy épp a Csönd éve. Nevéhez fűződik a sitkei kápolna megmentése és harminc éve tartó üzemeltetése a nagyszabású augusztusi koncertekkel. Munkásságát számtalan szakmai és állami elismeréssel jutalmazták.

A Kossuth-díj mellett Liszt-díjas, kétszeres EMeRTon-díjas, Artisjus Életmű-díjas, Fonogram-díjas előadó. Példaértékű zenei pályafutásáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és tiszti keresztjét is. Hatszor választották meg

az országban az év billentyűsének. Eddig 37 albuma jelent meg, ebből húsz szólólemez volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!