Hétvége

2011.06.25. 08:51

Üvegbe zárt napsugár - Megkezdődött a befőzési szezon

Nagyon megdrágultak az üzletekben a befőttek, lekvárok, pedig még nem is terhelték rájuk a hamburgeradót. A cukor áremelkedése vitte fel az árakat olyan szintre, hogy már akkor is érdemes otthon pepecselni a befőzéssel, ha nem termeljük, hanem vásároljuk a szükséges alapanyagokat.

Varga Ibolya

Vidákovics Ferenc szentantalfai biokertész csipkebogyólekvára messze fölön híres. A környékén bőven nő vadrózsa a forgalmas utaktól távol. A lekvárba cukor helyett mézet tesz, ezzel még zamatosabb, de nem ez az egyetlen különlegessége, hanem az, hogy nem főzi a lekvárt, hanem kikeveri és a méz tartósítja. A gyümölcsök, zöldségek jelentős részét megtermeli magának. Feleségével hat gyermeket neveltek fel, már unokáik is vannak, nagy keletjük van otthon is a saját készítésű lekvároknak, befőtteknek, szörpöknek és savanyúságoknak. A családban már megkezdődött a befőzési idény. Az első gyümölcsöt, az epret nem maguk termesztik, hanem Szedd magad akcióban szerzik be egy másik biogazdaságban. Ribizli, cseresznye, meggy, barack viszont már náluk is bőven terem a kertben.

Ribizliből egyszerű dzsemet készíteni. Hozzávalók: 1 kg ribizli, 50 kg cukor. Elkészítés: a ribizlit megmossuk és leszemezzük. Szirupot főzünk 2 dl vízből és 20 dkg cukorból. Mikor kicsit megsűrűsödött, hozzáadjuk a ribizlit, és addig főzzük, míg a szemecskék szétesnek. Hozzáadjuk a megmaradt cukrot, és addig keverjük, míg a cukor elolvad. Tiszta, meleg üvegekbe töltjük, és szárazon kidunsztoljuk. A ribizli is alkalmas arra, hogy nyersen készítsék el belőle a dzsemet, akkor kicsit több cukor kell hozzá. Készíthetünk darabosat, vagy zselét is. Előbbinél leszemezzük a gyümölcsöt, a zselénél még át is paszírozzuk. Belekeverjük a cukrot, vagy legálább két óra hosszat keverjük, vagy egy napig többször alaposan megkeverjük és üvegekbe zárjuk. A cukor tartósít, nem szükséges szalicilt vagy nátriumbenzoátot a tetejére tenni. A nagymamám egyébként használt hozzá tartósítót, de soha nem keverte bele a lekvárba, hanem csak a tetejére szórt egy késhegynyit. Amikor kibontotta a lekvárt, tartósítószeres falatot levette egy kanállal és eldobta.

Aki nem idegenkedik a mesterséges anyagoktól, az sok segítséget kaphat a befőzéshez, hiszen vannak kész fűszerkeverékek a savanyúságokhoz és ízesítő, zselésítő anyagok a dzsemekhez. Ezek használatával az alaposan megtisztított gyümölcsöt jól felforraljuk, beletesszük a zselésítőt és már merhetjük is az üvegekbe.

A gyümölcsök egy része jól fagyasztható, péládul a ribizli, a meggy, a cseresznye és a szilva. A barackokat érdemesebb befőzni lekvárnak és befőttnek egyaránt. A nyári gyümölcsök tartósításának van még egy régi bevált módja, az aszalás. Régebben ezt a munkát a Nappal végeztették el, manapság már vannak rá berendezések, melyekbe csak beletesszük a gyümölcsöt egészben, vagy darabolva és pár óra múlva kész is a finom és jól használható aszalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!