Hétvége

2010.12.31. 07:11

Így látják az elmúlt esztendőt

Az ember ősidőktől meglévő igénye, hogy bizonyos időnként mérleget készítsen. Visszanézzen sikereire, kudarcaira, s elmondja, milyen remények sarkallják a továbbiakban. Hagyományainkhoz hűen mi is számvetésre kértük megyénk néhány polgárát. Ők mondják el, mire emlékeznek szívesen a lassan véget érő 2010-ből és mit terveznek 2011-re.

Munkatársainktól

Kováts Péter hegedűművész:

- Nem szoktam értékelni az életem történéseit, sem az elmúlt éveket, sem az úgynevezett "eredményeimet". Ha most mégis visszagondolok erre az évre, izgalmasnak és fordulatokban gazdagnak látom. Jó volt játszani a sok jó barátnak és zenekedvelőnek születésnapi ajándék koncertemen, melyet Vásáry Tamással adtunk, s jó volt érezni a töretlen bizalmat és szeretetet a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjei iránt. Izgalmas volt együtt dolgozni csaknem 300 fiatal középiskolással a Brusznyai-koncerten, külföldi fesztiválra vinni az Auer Szimfonikusok lelkes muzsikusait, turnézni, tanítani több országban, részt venni az általunk készített Auer-film országos bemutatóján, zenénkkel segíteni a bajba jutott megyénkbelieken.

- Mindeközben aggodalommal élem mindennapjaimat: vajon mikor látja meg az emberiség, hogy a vesztébe rohan, hogy forrásait nem csak jó célok érdekében használja fel, hogy a gazdagodás a hitványsággal köt szövetséget? Táplálom hát magamban a hitet, reménykedem és bízom a gondviselésben s a végül talán felülkerekedő értelem erejében.

Miskey Tamás veszprémi tűzoltóparancsnok:

- Úgy gondolom: az idei év is megmutatta, hogy sosem pihenhetünk, folyamatosan fejleszteni kell tudásunkat, bővíteni technikai felszereléseinket, hiszen jelentősen nőtt a káresetek száma. A korábbi években 650-900 vonulásunk volt, idén lassan elérjük a kétezret! - mondja az alezredes.

- Mindenképpen kiemelném a májusi és augusztusi viharkárokat, a Jutasi úton történt paneltüzet és a tragikus vörösiszap-katasztrófát, ahol több tűzoltó kollégám megsérült. A sok munka mellett nagy öröm számomra, hogy a fenntartó veszprémi és a működési területünkön lévő számos önkormányzat, társulás, a tűzoltóság alapítványa, magánszemélyek, vállalkozások támogatásának köszönhetően a nyertes pályázatokkal fejleszteni tudtunk. Védőfelszereléseket és egy személygépkocsit szereztünk be, felújítottuk a tűzoltóság szertárát, év végén pedig megkaptuk a speciális erdőtűzoltó járművet. Biztos vagyok abban, hogy kollégáim és vezetőtársaim segítségével sem tudtunk volna ekkora sikereket elérni, ha a családom nem állna mellettem. A közelgő év vége más szempontból is különleges számomra, hiszen feleségemmel a napokban várjuk első babánk születését.

Németh Éva börtönparancsnok:

- Csakúgy, mint a korábbi években, idén sem történt rendkívüli esemény az intézetünkben: sem szökés, sem öngyilkosság nem fordult elő - mondja az ezredes asszony.

- Költségvetési szempontból viszont nehéz év áll mögöttünk, ettől függetlenül sikerült megoldani a személyzet és a fogvatartottak ellátását. Öt év után ismét szakmai ellenőrzést kaptunk: munkánkat eredményesnek és törvényesnek minősítették. Új feladat volt számunkra a Cozma-tárgyalásra a vádlottak előállítása, amelyet az intézet akciócsoportja hajtott végre szorosan együttműködve a rendőrséggel. Egy normál előállításhoz képest kétszer akkora létszámot és technikát vettünk igénybe. Gondot jelentett ebben az évben a tartósan magas, 250-300 fő közötti létszám elhelyezése, ezért újabb ágyakat tettünk be a zárkákba. Köszönettel tartozom a személyi állománynak, akik ebben a nehéz munkában részt vettek. A magam részéről ezt a támogatást férjem és gyerekeim kedvenc ételeiből készített finom ünnepi falatokkal és sok együtt töltött idővel köszöntem meg a családomnak.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója:

- Nagyon küzdelmes év volt az idei, az elmúlt esztendőkben történt forráskivonások miatt várható volt, hogy az egészségügy nehéz helyzetbe kerül, ennek ellenére komoly problémák adódtak. Kisebb-nagyobb konfliktusok árán a megyei kórház túlélte az évet, országos viszonylatban is megőriztük az intézmény gazdasági egyensúlyát. Igazgatóként legfontosabb feladatom a kórház működtetése mellett a munkabéke megőrzése volt, ami sikerült. Rendkívül fontos, hogy a megyében politikai együttműködés mentén működik a kórház, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Külön öröm, hogy valamennyi beadott pályázatunk támogatást nyert, így soha nem látott fejlesztés kezdődhet el a kórházban. A kormány ígéretet tett, hogy az ágazat prioritást élvez, végre elkezdődtek az egyeztetések is, úgyhogy látni az alagút végén a fényt.

- Intézményvezetőként már megszoktam, hogy az éves szabadságom jelentős részét nem tudom kihasználni, de azért egy kis pihenés jutott nekem is a két ünnep között. Az új évben újult erővel kezdem el a munkát.

Dr. Somogyi István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Felügyelőségének igazgatója:

- Úgy érzem, mind szakmailag, mind a magánéletemben sikeres évet tudhatok magam mögött. A fogyasztóvédelem területén egyre inkább érvényesül a segítő szándék, melyet a mi megyénkben és régiónkban már évek óta gyakorolt a fogyasztóvédelmi hatóság. Ennek keretében részletesen tájékoztatjuk a vállalkozókat arról, hogy pontosan mit is várunk el tőlük, és közöljük a törvényi előírásokat is, pontos helymegjelöléssel, hiszen nem mindenki jogász Magyarországon. Ebben az évben is tartottunk felkészítő szakmai fórumokat, bemutató ellenőrzéseket, amelyeknek az a céljuk, hogy a gyakorlatban is lássák a vállalkozók, miként zajlik egy vizsgálat. Munkánk eredményeként csökkent a jogsértések száma, igazán kirívó esettel nem találkoztunk, az apróbb hiányosságokat pedig szinte azonnal pótolták. Családom is sikeres évet zárt, lányaim tanulmányaikban értek el szép eredményeket.

- Az új évtől azt kívánom, hogy a családomban és a munkahelyemen egyaránt maradjon meg ez a sikeres periódus, hogy tovább éljenek azok a kapcsolatok, melyeket kialakítottunk, s hogy egyre inkább tudatosuljon bennünk: mindenki fogyasztó valahol, a vállalkozók a tisztességes munkájukkal elismerést, gazdasági sikereket érjenek el.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Hegyközségi Borvidéki Tanács elnöke:

- Szakmai szempontból nem kényeztetett el minket ez az év, hiszen a szőlő sokkal kevesebb lett és a minősége sem mindig egyezett az elvárásainkkal. Ennek ellenére nincs ok aggodalomra, hiszen több munkával, odafigyeléssel remek borok lehetnek az idei évjáratúak. A családomban nagy változtások történtek. A lányom áprilisban férjhez ment, a fiam is megállapodott, nemrégen volt az eljegyzése. A fiam már két éve a családi gazdaságban dolgozik és készül arra, hogy néhány éven belül átvegye az irányítását. Természetesen segíteni fogok neki, amennyiben igényli. Idén ért még egy nagy megtiszteltetés: szülőfalum, Zánka alpolgármestere lettem, így remélem, még többet tehetek ezért a közösségért.

- Azt kívánom, hogy a jövő év időjárása kedvezzen jobban a szőlőnek, hogy fejlődjön Zánka, és egy kisgyermekkel bővüljön a családom. Utóbbi biztos, ezért már készülök arra, hogy jövőre gyakran rám bízzák az unokám sétáltatását, akire remélem, mindig tudok majd kell időt és figyelmet fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!