Hétvége

2010.11.13. 11:15

Emberbőrbe égetett mű - a tetoválás akkor jó, ha viselőjének tetszik

Pápa - A tetoválás készítés mindmáig őriz valamit lázadó, underground jellegéből, azonban hazánkban is kezdik szakmaként, művészetként elfogadni. Talán már nem nézik frissen szabadult sittesnek a tetoválást viselő embereket, de még számolniuk kell az esetleges előítéletekkel.

Polgár Tibor

Nagy kézügyességre és sok tapasztalatra van szüksége annak, aki az emberbőr díszítését választja hivatásul, hiszen itt nem nagyon lehet hibázni. A tetoválás nagyobb odafigyelést igényel, mint például egy kép megfestése, elvégre a tű alá fekvő emberek a bőrüket viszik a vásárra - szó szerint. Hazánkban a tetoválás evolúciójában is a rendszerváltás hozott fordulatot: az 1990-es évek elején nyíltak meg az első hivatalos tetoválószalonok. Kertész Gábor, pápai tetoválómester tíz éve van a szakmában, amiről azt állítja, az idők folyamán sokkal profibb lett. A tetováláshoz használatos tűk, festékek egyre jobb minőségűek.

- Hogyan lesz valakiből tetováló?

- Magyarországon nincs a tetoválásnak OKJ-s képzése, míg például Ausztriában indítanak olyan tanfolyamokat, amelyek elvégzése külföldi munkavállalásra is feljogosító papírt ad. Itthon egy-egy mester mellett lehet segédként tanulnia, annak, akit a mester elfogad. A többi meg már csak a gyakorlás és persze alapvetően tehetség kérdése.

- Mitől lesz jó egy tetováló?

- Ezt a kérdést külön bontanám. Egy tetoválás akkor jó, ha a viselőjének tetszik. Ha esetleg művészi szemmel kevésbé sikerült az alkotás, de a viselője teljesen meg van vele elégedve, akkor az egy tökéletes tetoválás szerintem. De hogy a kérdésre is válaszoljak: egy tetováló akkor nevezhető jónak, ha a közönség minél nagyobb része elismeri, minél több féle igénynek képes megfelelni.

- Egy első tetoválására készülőnek hogyan írná le a rá váró megpróbáltatásokat?

- Nem fáj a tetoválás sem a készítés pillanatában, sem utána, hanem kellemetlenül tud égni. Olyan érzés, mintha valaki elcsúszna biciklivel vagy gördeszkával, és lehorzsolná a bőrét. Ahol nincsenek sűrűn az érzőidegek, például az alkaron, a vállon, vagy a lapockán, ott abszolút nem vészes a dolog. Ellenben a nagyon csontos, valamint a lágy részeken okozhat kellemetlen pillanatokat a művelet. Előfordulnak kiabálós vendégek is. Érdekes módon a nők általában jobban bírják a tetoválást, a férfiak előbb lesznek rosszul. Viszont, ha a nő rosszul lesz, akkor hajlandó elájulni is, amire már volt néhányszor példa. Ilyenkor nem szabad pánikolni, nem is érdemes, hiszen szőlőcukorral, kólával, ásványvízzel hamar orvosolni lehet a problémát.

- A tetoválás ellenzői gyakran hangoztatják, hogy ez egy fertőzésveszélyes tevékenység. Mi erről a véleménye?

- Egy legálisan működő tetoválószalonban az ÁNTSZ mindenkor megköveteli a teljes sterilitást, a steril tű és az ellenőrzött festékanyagok használatát, amikről minőségi tanúsítványt kell tudni bemutatni. Ezenkívül a tetoválás alapszabályait be kell tartani, például bőrelváltozásokra tilos tetoválni. Ha valaki a rendesen elkészített tetoválást hanyagul kezeli, vagy egyáltalán nem kezeli, és ennek következményei lesznek, az már nem a tetováló felelőssége. Komoly veszélyt rejt magában, hogy sokan készíttetnek házilag tetoválást, és hiába profi a gép, hiába jó minőségű a festék, ha nincsenek elmosva az eszközök, és az eljárás során nem alkalmaznak fertőtlenítést, problémák adódhatnak.

- Kik fordulnak meg leginkább a tetoválószalonokban?

- Leggyakrabban a 18 és 35 év közötti fiatalok tetováltatnak, az 50 év fölötti vendég meglehetősen ritka. Mindenesetre, aki nem biztos a mintában, vagy hogy egyáltalán akarja-e, annak nem ajánlom a tetováltatást. Lézeres kezeléssel ugyan neki lehet állni a nem kívánt vonalak eltűntetésének, de ez nagyon sok pénzébe kerülne az illetőnek. Azonban amíg az emberek nagyon kis százaléka jön be a szalonba úgy, hogy tudja, mit és miért szeretne magára tetováltatni, addig szerintem nem a helyes irányba mennek a dolgok. A belső indítatás helyett a legtöbbször sajnos fontosabb, hogy az illető mit lát a tévében, vagy éppen másokon.
 
- Ha a hegtetoválásra gondolunk, akkor elmondható, hogy sokan már feszegetik a határokat. Mit hozhat a tetoválás jövője?

- Nem biztos, hogy meg kell találni, egyáltalán keresni kell azokat a határokat, amiket átlépve már egészségkárosítóvá válik a dolog. Hegtetoválás, lézerszikés-tetoválás, különböző testmódosítások - ezek már nagyon bonyolult témakörök, amikben már egymás túllicitálása folyik, miközben a lényegről elfeledkeznek. Sokan használnak már fájdalomcsillapító gélt, folyadékot a tetováláshoz, csak így éppen elveszik az egész feelingje, nem lesznek képesek megbecsülni azt a bensőséges, személyes műveletet, aminek során a vendég rábízza a bőrét egy másik emberre, miközben elbeszélgetnek az élet dolgairól.

- Lehet a tetoválásra művészetként tekinteni?

- Szerintem onnan válik az egész művészetté, amikor a tetováló eljut egy olyan szintre, hogy már nem kell a megélhetésért dolgoznia, hanem ő maga határoz róla, milyen munkát vállal el. De itthon a tetoválónak még a fennmaradásért kell küzdeni.

 

Az állatminták - például a tigris, vagy a skorpió - tetováltatása mindig is divat volt, de népszerűnek számítanak a virágmotívumok, és persze a nonfiguratív mintázatok. A  retro-láznak hála divatba jöttek a retro-sémák. Kertész Gábor nagyon szereti a japán mintákat, ezekre azonban az utóbbi időben nem mutatkozik nagy igény. Egy japán vagy retro-minta egy egész életen keresztül képes valamit szimbolizálni a viselőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!