• cikk kép
  Kreatív nyugdíjas - Tucatjával készíti a kimunkált fafaragásokat az alsóörsi férfi

  Van egy ház Alsóörsön, mely előtt mindenki megáll. Vagy mert észreveszi a sövények között a faragott szobrokat, vagy mert kopácsolást hall bentről. A járókelő megtorpan, kíváncsian nézelődik, és ha szerencséje van, a ház ura behívja és megmutatja fából és kőből faragott alkotásait.

 • cikk kép
  Leiningen-Westenburg Károly naplójának részletei

  "Holtig hű Károlyod"” –így búcsúzik feleségétől naplójában Leiningen Westenburg Károly aradi vértanú 1849. október 5-én. Az aradi tizenhármak kivégzése után Leiningen naplóját Thun Károly osztrák tábornok juttatta el az özvegyhez. A napló részletesen leírja a csatákat, és szól a katonatársakról.

 • cikk kép
  Egér Ágota meséi: Nyusz új otthona

  Bizony, már hűvösek a reggelek. A földből pára száll fel a fű közül, ami még mindig zöld ugyan, és üde színű, de hamarosan dér lepi be majd.

 • cikk kép
  Váradi Péter Pál munkásságát a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el

  Erdély harangoz a mélyben. / Elmerült székely faluk hangja szól / Halkan, halkan a tengerfenéken. / Magyar hajósok, hallgatózzatok…” – írta Reményik Sándor Atlantisz harangoz című versében. A költemény fájdalmas sorai Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla lírai fotóalbum-sorozatának legújabb kötetében (Csendes csodák) is olvashatók. Bizonyítván, hogy a költő biztatása közel egy évszázad távolából is átszól a történelem időfalán a mába.

 • cikk kép
  Boros Lajos: jókor lenni, jó helyen

  Tele vannak a bulvárlapok, hogy Boros Lajos izgult egykori rádiós kollégája, Bochkor Gábor visszatéréséért. Pedig ő sem tudott elszakadni a mikrofontól. Azt kevesebben tudják, hogy Boros igazi kreatív, amatőr feltaláló, szabadalmak gazdája. Úgy érzi, mára megfejtette a sikerfaktor titkát...

 • cikk kép

  VENDÉGSAROK

  Honvédsorsok

  Augusztus 13-án múlt 165 éve, hogy a világosi mezőn, ahogy a korabeli honvédnóta fogalmazott; „A Görgey piramidot kiáltott.” Azaz elhangzott a „Fegyvert gúlába!” vezényszó, és másfél évi gigászi küzdelem után a forradalom és szabadságharc maradék hadserege letette a fegyvert a győztesek, akkor és ott, az orosz cári haderő előtt.

 • cikk kép
  Rémálmok fogságában

  Sokszor, hosszan álmodom velük. Ma is még. Azokkal, akiket letarolt, semmivé, nincstelenné tett a vörös ár.

 • cikk kép
  Richard Linklater a Sráckorral örökre beírta magát a filmtörténelembe

  Ez is mutatja, hogy Richard Linklater rendező még mindig hisz a művészi szabadságban és nem a profitorientált, kommersz művek felé húz. A Sráckor persze nem a forgatási ideje miatt mestermű.

 • cikk kép
  Kálvária két derékalj körül

  A nagyteveli hetvenegy éves Vass Magdolna a Naplóhoz fordult, mert egy árubemutatón vásárolt termék megrendelését nem tudta visszamondani.

 • cikk kép
  Minden, ami szép, dalt fakaszt

  Varga Gábornak a közelmúltban jelent meg Lélekhang címmel, versekből, prózai írásokból összeállított kötete.

 • cikk kép
  Staféta Mag Évával

  Keresztes Ariel Zoltán azt kérdezi Mag Évától, hogy kik újítják fel a turistajelzéseket.

 • cikk kép
  Miller Zoltán médiáról, sztárságról, szakmai mércéről

  A sztárság fogalma átalakult az elmúlt időszakban, mondta Miller Zoltán színész, énekes, aki most a Chicago című musical főszerepét próbálja a Veszprémi Petőfi Színházban.

Magazinok