Statisztikák

2024.01.31. 11:30

Remili adta a legtöbb gólpasszt, elképesztő volt Fabregas hatékonysága - így teljesítettek vármegyénk kézisei az Eb-n

Nemrég véget ért a férfi kézilabda Európa-bajnokság Németországban, mi pedig megnéztük, hogy a statisztikák alapján miként teljesítettek a vármegyénkben szereplő játékosok.

Horváth Gábor

Nedim Remili (balra) és Ludovic Fabregas rengeteget tett azért, hogy a franciák aranyérmesek legyenek Fotó: MTI

Kezdjük a magyar válogatottal! A 2024-es férfi kézilabda Eb remek sikert hozott, a mieink ötödikek lettek, amellyel a nemzeti együttes történetének legjobb eredményét érték el kontinenstornán. A Chema Rodríguez irányította csapatban hárman szerepeltek vármegyénkből: Ligetvári Patrik a Telekom Veszprém, Bóka Bendegúz és Andó Arián a Balatonfüredi KSE színeit is képviselték az Európa-bajnokságon.

Bóka 20 lövésből 15 gólt szerzett a tornán, ami 75 százalékos lövőhatékonyságnak felel meg. Ez remek érték, és azt is meg kell említeni, hogy a füredi balszélső két fontos hetest is értékesített a szlovénok elleni helyosztón.

A védelmünk egyik oszlopa, Ligetvári Patrik nem sokat szerepelt támadásban, három kísérletből kétszer talált a kapuba.

Andó Arián kapus Palasics Kristóf kiesését követően került keretbe, két mérkőzésen szerepelt, a franciák ellen nyolc védést mutatott be, a szlovénok ellen alig volt a pályán, egy gólt kapott védés nélkül.

A Telekom Veszprém két kölcsönben szereplő játékosa közül Fazekas Gergő (Plock, Lengyelország) 75 százalékos pontossággal célozva összesen 19 gólt szerzett, emellett kiosztott 13 gólpasszt. Palasics (La Rioja, Spanyolország) összesen 36 védésig jutott és átlagban 26 százalékkal zárta a viadalt.

Nézzük a külföldieket! Az Európa-bajnokság Franciaország diadalával zárult, az aranyéremben oroszlánrészt vállalt a veszprémi négyes. Nedim Remili, akit a torna legértékesebb játékosának választottak, 34 gólt szerzett és ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt a mezőnyben, szám szerint 53-at. Előkelő helyen, a hatodik pozícióban végzett a góllövőlistán Ludovic Fabregas, az Eb álomcsapatába is bekerült beállós 44-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját, tette ezt kimagasló, 88 százalékos hatékonysággal. Hugo Descat 35, Kentin Mahé 21 találatot jegyzett Németországban.

A spanyolok meglepetésre csak három meccset játszottak, mert kiestek a csoportkörben, a Veszprémben szereplő irányító, Augustin Casado nyolc gólt lőtt és ugyanennyi asszisztot adott.

Lukas Sandell és Andreas Nilsson bronzérmes lett a svéd válogatottal az Eb-n, előbbi 25, utóbbi hat találatot jegyzett. Sandell emellett 17 gólpasszt is kiosztott.

A mieinkkel is meccselő (és vereséget szenvedő) izlandiak 10. lettek, Bjarki Már Elísson 21 gólig jutott.

Szlovéniát már említettük, a magyar csapattól kikapva lett hatodik az együttes, amelyben Gasper Marguc 80 százalékos hatékonysággal 20-szor volt eredményes.

A szerbek beállósa, Dragan Pesmalbek 10 lövésből kilencszer talált be, de válogatottja csupán három meccsen volt érdekelt, a mi csoportunkból volt kénytelen búcsúzni.

Ami az érdekességeket illeti, a kontinenstorna statisztikája szerint a veszprémi Elísson követte el a nyolcadik leggyorsabb lövést a mezőnyben, egyszer 127,26 km/órás sebességgel küldte a labdát a kapuba.

ELISSON, Bjarki Mar
Ki gondolta volna, hogy a vármegyénkben játszó kézilabdázók közül az izlandi Bjarki Már Elissoné lesz a legerősebb lövés az Eb-n? Fotó: MTI

Bóka majdnem 28 kilométert futott az idei Európa-bajnokságon összesen (nyolc meccsen), ezzel az előkelő 12. helyen végzett a játékosok között.

A válogatott megmérettetés után folytatódik a klubszezon. A Telekom Veszprém és a Balatonfüredi KSE is szombaton (18.00) kezdi az évet. A bakonyiak Csurgón szerepelnek, a fürediek az Egert fogadják az NB I-ben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!