Kaposvári nemzetközi színházi fesztivál

2024.05.13. 08:00

Díjeső hullott a veszprémi Kabóca Bábszínházra és alkotóira

Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6–10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás és változatos szakmai programok közül válogathatott a közönség, tájékoztatta a Naplót és a veol.hu-t a Kabóca Bábszínház.

Juhász-Léhi István

A Kolibri Színház, az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szövetség Magyar Központja és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár tizenegyedik alkalommal megrendezett seregszemlére Cziráki Judit dramaturg, művészeti tanácsadó válogatta a versenyprogramban szereplő 22 előadást és színházi nevelési programot. A versenyelőadások mellett neves külföldi társulatok produkciói és utcaszínházi programok gazdagították a biennálé műsorát. A versenyprogramba meghívást kapott a Kabóca Bábszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös előadása, a Bánk, melynek 2022-es bemutatóját a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits–Bujtor Játékszínében láthatta a közönség.

A május 10-én, pénteken este megrendezett díjátadó ünnepséget Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere nyitotta meg, majd Novák János, az ASSITEJ magyarországi központjának elnöke és a biennálé művészeti vezetője üdvözölte a fesztivál résztvevőit, és köszönetet mondott a szervezőknek és a fellépőknek a színvonalas rendezvényért. A Szűcs Mónika színikritikus vezette szakmai zsűri – Csató Kata bábrendező, Perényi Balázs drámatanár, Lőrinc Katalin táncművész és Keszte Bálint drámapedagógus, színikritikus – tíz díjat osztott ki, melyből négyben a Kabóca Bábszínház művészei is érdekeltek voltak.

A zsűri különdíját kapta „az előadás minden alkotójának kimagasló együttes munkájáért” a Bánk című előadás, a legjobb zeneszerzőnek járó különdíjat pedig Cseri Hanna, a Bánk zeneszerzője érdemelte ki. A fesztivál fődíját, a legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat az Aranyszamár Színház A lány, aki nem beszélt című produkciója, melynek rendezője a Kabóca Bábszínház igazgatója, Markó Róbert. Az előadás 2024 novemberében – az örökbefogadás napja alkalmából – a Kabócában is látható lesz. A fesztivál legjobb férfialakításáért járó Kemény Henrik-díjat Reschofsky György nyerte a debreceni bábszínház Vas Laci című előadásában nyújtott alakításáért, a produkció rendezője ugyancsak Markó Róbert.

A zsűri különdíját kapta a Bánk című előadás, a legjobb zeneszerzőnek járó különdíjat pedig Cseri Hanna, a Bánk zeneszerzője érdemelte ki Fotó: Gáspár Gábor

A XI. Kaposvári ASSITEJ-biennálé díjazottjai:

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ – A legjobb gyermekszínházi előadásnak
Aranyszamár Színház: A lány, aki nem beszélt (rendező: Markó Róbert)

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ – A legjobb ifjúsági színházi előadásnak
Budapest Bábszínház: Nem félünk a sötétben (rendező: Podlovics Laura, Gajda Anna)

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ – A legkisebbeknek szóló legjobb előadásnak
Füge Produkció – Jurányi Ház: A legcsinosabb óriás (rendező: Bánki Gergely, Fekete Anna)

KOVÁCS ILDIKÓ-DÍJ
Színészi díj gyermekszínházi előadásokban nyújtott alakításért
Szőts Orsi (Az osztály vesztese, Vacok – Budaörsi Latinovits Színház)

KELETI ISTVÁN-DÍJ
Színészi díj ifjúsági színházi előadásban nyújtott alakításért
Lipták Ildikó (Felejthetetlen – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ)

KEMÉNY HENRIK-DÍJ
A legmegragadóbb mesélőnek
Reschofsky György (Vas Laci, Vojtina Bábszínház)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
Az előadás minden alkotójának kimagasló együttes munkájáért
Kabóca Bábszínház – Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Veszprémi Petőfi Színház: Bánk

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
A legjobb színházi nevelési előadásnak
Káva Kulturális Műhely: Jégföld

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
Határokon átívelő közösségépítésért és kultúramentésért
Kárpátaljai Megyei Magyar Színház

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
A legjobb zeneszerzőnek
Cseri Hanna (Kócos macskaember-kölyök, Bánk)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában