Amatőr színházi szemle

2024.04.21. 15:30

Színjátszó-találkozó – nem csak Pajtásoknak! (képgaléria)

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Vármegyei Igazgatósága (NMI VVI) amatőr színházi szemlét rendezett első Pajtaszínházi Találkozó néven, melynek házigazdája a Márkói Kamara TehátRum Egyesület volt az Orsetti Péter Művelődési Központ nagytermében április 20-án. Az eseményen a házigazdák produkciója mellett még négy pajtaszínházi társulat mutatta be produkcióját.

Benkő Péter

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, a NMI VVI vezetője elmondta, jó pár éve megfogalmazták egy pajtaszínházi találkozó ötletét, ahol az amatőr színházi csoportok megismerhetik egymást, bemutatkozhatnak. Elmondta, tervezik, hogy az esemény a későbbiekben is rendszeres eleme legyen az amatőr színjátszó közösségnek. – A NMI tizedik éve foglalkozik ezzel a területtel, rendszeresen felkeresünk olyan településeket, ahol dolgoznak ilyen csoportok, lehetőséget teremtve, hogy egy mentor segítségével készüljenek bemutatókra, s többek között a Nemzeti Színház színpadán is bemutatkoznak, megtekintve a többi vármegye hasonló csoportjainak munkáját – fogalmazott a szervezet vezetője.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Márkói Kamara TehátRum Egyesület mellett az eseményen részt vett a Vörösberényi Nyugdíjas Klub Színjátszó Köre és Irodalmi Színpada, a Kő Színház?? Kővágóörsről, a Csabrendeki Színjátszók és a Pápateszéri Színjátszók Köre. Az eseményen jelen volt Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki lassan egy évtizede kíséri figyelemmel a pajtaszínházi csoportok fellépését, és szakmai tanácsaival segít, hogy minél sikeresebb produkciók kerüljenek színpadra, s most örömét fejezte ki, hogy az esemény létrejöhetett.

A házigazda társulat vezetője, Kiss György az élményeikről mesélt, melyekkel eddig gyarapodtak, szólt a technikai eszközeik fejlesztéséről, mely sok év munkáját jelenti. A Márkói TehátRum 2009-ben kezdett el együtt dolgozni, mára sikerült egy ideális hátteret összehozniuk a fellépésekhez. Elmondta, nagy élmény volt számukra a Nemzeti Színházban 2022-ben bemutatkozni, megismerni az ottani technikai hátteret. Az egyesület húsz tagot számlál, céljuk egymás és a közönség szórakoztatása, játszottak vármegyénk kisebb-nagyobb településein, a határon túli magyarlakta területeken. Számos vidám előadás áll mögöttük, a humor mellett komoly fellépéseik is vannak, például a község nemzeti ünnepi megemlékezésein szerepelnek. Műsorukban most Kellér Dezső Meg ne írja, szerkesztő úr! című produkciójukat láthattuk. 

A csoportok fellépése, bemutatkozása után a délután folyamán Komáromi Sándor drámatanár, rendező vezette színjátszó gyakorlatsor és játékbörze várta a résztvevőket a művelődési ház emeletén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában