Hideg csillogás és meleg pasztell

2024.01.26. 17:30

Lugossy Edit és Lugossy László alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában (képgaléria)

Biztosan akadtak olyanok, akiknek kétségei voltak afelől, hogy vajon a tavaly alaposan elkényeztetett művészetkedvelők az EKF-év lezárultával is elegendő csemegéhez jutnak-e. Most megnyugodhatnak: a Művészetek Háza a magyar kultúra hete alkalmával egy szívet-lelket melengető, egyszersmind gondolkodásra serkentő, valódi kuriózumnak tekinthető tárlattal vett repülőrajtot.

Hankó András

Fotó: Nagy Lajos / Napló

De mitől is olyan különleges az Emlék-Képek – Lugossy volt és 8van kiállítás? Amint az Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere megnyitóbeszédéből kiderült, először is azért, mert ritka alkalom, hogy egy művészházaspár alkotásai egyszerre láthatók. Másodszor, mert Lugossy Edit textil-, valamint férje, Lugossy László szobrászművész munkái számos helyen ott vannak a város nyitott és zárt közösségi tereiben, így azok a helyi polgárok mindennapjainak szerves részei. Ahogy azt az alpolgármester asszony is kiemelte, az erdélyi Nagybányáról a rendszerváltozás környékén áttelepült házaspár munkássága ezernyi szállal kötődik a város jelenéhez és közelmúltjához. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a mostani, Dohnál Szonja kurátor összeállította kiállítás a 2022-es Tavaszi tárlathoz kapcsolódik oly módon, hogy a Lugossy-házaspár akkor nyerte el egy nagyobb szabású önálló kiállítás megrendezésének lehetőségét. Fizikai valójában azonban csak a hamarosan a 80. születésnapját ünneplő Lugossy László lehetett jelen a megnyitón, mivel Edit asszony 2023 nyarán elhunyt.

A galéria bensőséges, emberléptékű tereit így elégikus – mégsem szomorú és főleg nem lelombozó – hangulat tölti be. Lugossy Edit barnás-szürkés-bézses-okkeres falikárpitjain a létezés végső kérdései jelennek meg asszonyi-női, eredendő melegséggel, szeretettel és empátiával feltéve. Lugossy László természetes anyagokból, például fából, márványból és verde imperial gránitból készült szobrai is az Ősi Titok nyomába erednek. Nem is feltétlenül elvontan, hiszen felnyitják a szemünket arra, hogy mennyi hétköznapi, sokszor talán észre sem vett, de egy kicsit is odafigyelve lelki-érzelmi dimenziókat megnyitó csoda vesz körül bennünket. Fémszobrai közül egészen máshogy hatnak a szemlélőre a bronzból és öntöttvasból, illetve a fénylő felületű, tükröződő rozsdamentes acélból készültek, de az közös bennük, hogy a legmélyebb rétegekbe hatolnak. A hideg és a meleg keveredik hát a kiállításon, de nem fejfájdító elektromosságot keltve a nézőben, hanem elindítva – vagy, ha már elindult – a továbbhaladásra biztatva őt a megértés felé vezető úton.

A kiállítás február 25-ig látható a Művészetek Háza Csikász Galériájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában