Madách 200 Gondolat fesztivál

2023.10.07. 16:00

Madách és napjaink égető kérdései

Lehetséges az örök élet? Klímaszorongás és elmagányosodás? Az Ember: Tragédia? – Madách Imre születésének 200. évfordulójára ilyen és hasonló kérdésekre választ kereső fesztivállal emlékezik meg a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-évad újabb különleges programja. Október 25–29-e között Veszprémben a Madách 200 Gondolat Fesztivál a tudományok, a történelem, a filozófia, a politika és a világ kulturális kérdéseit helyezi középpontba.

Osváth Sarolta
Varga Richárd és Can Togay, mellettük Pepper
Fotó: Osváth Sarolta

Pepper, a világ legkedvesebb humanoid robotja köszöntötte az újságírókat a Madách 200 Gondolat Fesztivál pénteki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Can Togay, a VEB2023 EKF művészeti főtanácsadója elmondta: a mesterséges intelligencia által vezérelt, emberi hangon megszólaló géplény futurisztikus bemutatkozása szimbóluma annak, amire ma a XXI. században az ember képes, miközben ugyanazok az alapkérdések és gondolatok foglalkoztatják, amelyekre már Madách Imre klasszikus műve is válaszokat keresett. Az ötnapos fesztivál ezúttal nem irodalomtörténeti szempontból közelíti meg az örök érvényű alkotást, hanem annak legmélyebb rétegeibe leásva közös gondolkodásra hívja mindazokat, akiket érdekelnek a múlt tanulságai, valamint a jelen és a jövő kihívásai – hangsúlyozta. 

Az első napon a teremtéstörténet, az emberiség létének céljai, a jövőkép, a másodikon az ókori egyeduralom és a demokráciák felidézése, az egyén és a közösség viszonya, valamint a vallás szerepe, majd a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi kapcsán napjaink kérdései kerülnek terítékre, szó lesz a kiégésről, a munka és a magánélet egyensúlyáról, a fogyasztói társadalom, a fenntarthatóság, a gazdasági és technológiai fejlődés kihívásairól, a klíma és  a környezet fenyegető változásairól. Tudósok, tanárok, szociológusok, filozófusok – napjaink meghatározó gondolkodói, Dominik Finkelde német teológustól Baán Izsák bencés szerzetes és Hideg Éva jövőkutatón át Pogátsa Zoltán közgazdászig – osztják meg a globális világról alkotott képüket az e kérdések iránt érdeklődő közönséggel. Veszprémben öt helyszínen zajlanak majd a magasröptű beszélgetések, népszerű művészek, többek közt Péterfy Bori, Karafiáth Orsolya moderálásaval. 

Varga Richárd kulturális projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a rendezők a helyi és a régióbeli közönség mellett országos érdeklődésre számítanak, a fesztivál multikulturális vonzerejét koncertek, színházi előadások és gasztronómiai különlegességek is növelik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában