Az ünnepelt íróra emlékeztek

2023.07.31. 14:00

Herczeg Ferenc-piknik múltidézéssel, zenével és finom borokkal

A Horthy-korszak ünnepelt írójára, Herczeg Ferencre és az általa szerkesztett népi, nemzeti, konzervatív Új Idők újságra emlékeztek vasárnap a közigazgatásilag Badacsonytördemichez idetartozó Badacsonylábdihegyen.

Szijártó János

A Herczeg Ferenc-pikniket idén is az író egykori birtokán, Badacsonylábdihegyen rendezték meg

Fotó: Szijártó János/Napló

A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület által rendezett program első eseménye Herczeg Ferenc egykori Római úti birtoka közelében lévő Szent Ignác-kápolnában tartott szentmise volt. Az ünnepélyes megnyitón hagyományosan Takaró Mihály irodalomtörténész, József Attila-díjas író, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke idézte fel az író alakját, s mutatta be művein keresztül a valamikori birtokon.

Nem árt tudni, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolhatta az ingatlant, ahol a Petőfi Irodalmi Múzeum irányításával olyan kiállítás készülhet, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc egyéniségének, felidézi korabeli népszerűségét és a birtokon eltöltött évek hangulatát. Az épületekben épségben maradt eszközök műtárgyvédelmi és restaurálási munkálatait a Petőfi Irodalmi Múzeum már megkezdte, az emlékház várhatóan 2024-ben nyílik meg a látogatók előtt.

Fotó: Szijártó János/Napló

Ami a vasárnapi pikniket illeti, közreműködött a Batsányi Táncegyüttes, Veres Miklós, Földesdy Gabriella, a Bujtor Kvartett és igencsak kiváló boraival a Borbély Családi Pincészet. A Herczeg Ferenc Társaság, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a badacsonytördemici önkormányzat által támogatott rendezvény az Új Idők Akusztik zenekar koncertjével fejeződött be.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában