Egyház

2023.05.17. 19:00

Ünnepi szentmisét mutattak be a Gizella-napokon

Udvardy György veszprémi érsek ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Mihály-főszékesegyházban Boldog Gizella királyné liturgikus emléknapjához kapcsolódóan, hálát adva közbenjárásáért.

Napló

Fotó: Nagy Lajos

A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje ereklyéjének jelenlétében bemutatott szentmisén az érsekkel koncelebrált Takáts István általános, Szabó János gazdasági és Tóth András Sándor bírósági helynök, valamint a főegyházmegye papsága és diakónusai. Négy esztendő után ismét a közösséggel együtt ünnepelt a Veszprém–Passau Baráti Társaság is.

A szertartáson első ízben csendült fel Kovács Szilárd Ferenc zenekarra és kórusra komponált Gizella-miséje (a mű a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, a Veszprémi Főegyházmegye és a Filharmónia Magyarország által tavaly májusban meghirdetett zenei pályázaton 1. helyezést ért el), amely Dankos Attila orgonaművész, főszékesegyházi zeneigazgató, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Szent Mihály-kórus előadásában szólalt meg, Kováts Péter vezényletével.

Udvardy György szentbeszédében rámutatott: az evangéliumban hallott példabeszéd a megtalált kincsről a mennyek országára utal. Az ember a megtalált kincsért cserébe minden földi javát odaadja. A mai ünnep azt a kérdést teszi fel nekünk: mi mire vagyunk készek, ha ráleltünk a kincsre? Fontos, hogy a kincset, amelyre rátaláltunk, fel is ismerjük: Jézus Krisztus maga az, a mi Megváltónk. Benne és általa nyer értelmet minden cselekedetünk, döntésünk, az egész életünk. Csak miatta és érte érdemes küzdeni.

Az érsek kiemelte, a szentek segítségünkre vannak ebben, hiszen ők már birtokolják e kincset. Az igazgyöngyre – Isten országára – Boldog Gizella királyné is rátalált. Feleségként, társként, szövetségesként állt szent életű férje, István király mellett, édesanyaként pedig tiszta lelkű, szent gyermeket nevelt. Ők állnak útjelzőként a magyarság kereszténységének hajnalán, hogy segítsenek nekünk a megtalált kincset megőrizni. Gizellanem csak övéinek, de az egész népnek társa, szolgálója és nevelője; erősít és bátorít bennünket, és biztos kézzel vezet a Mennyei Atya felé. A krisztusi életforma Szent István, Szent Imre herceg és Boldog Gizella nyomán a magyar nép számára örökre követendő példává vált. 

A Veszprémi Főegyházmegye Boldog Gizella ünnepéhez kapcsolódóan hagyományosan Boldog Gizella-díjjal ismeri el azokat, akik szolgálatukkal és tevékenységükkel kiemelkedően járulnak hozzá a főegyházmegye életéhez. Idén Mészáros Józsefné, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott gazdasági vezetője, illetve Gombásiné Takács Gyöngyi, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola intézményvezetője vehette át az elismerést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában