Remekművek a pápai tárlaton

2022.02.04. 09:00

Szerteágazó képzőművészeti érdeklődés jellemzi Kerpel Pétert

Akvarell- és olajfestmények, tusrajzok, rézkarcok, pasztell- és grafikai pittkrétával, vegyes technikával készült alkotások Kerpel Péter pápai városi könyvtárban látható tárlatán.

Laskovics Márió

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Kerpel Péter József művésztanár A felfedezés öröme című kiállításának január végi megnyitóját ugyan elhalasztották betegség miatt, az alkotások azonban megtekinthetők a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Kerpel Péter József 1961-ben Várpalotán született, ahol középiskolai tanulmányait a Thury György Gimnázium rajztagozatán végezte, képzőművészeti ismereteit Újhelyi Gábor festőművész alapozta meg. A debreceni egyetemen Bíró Lajos festőművész és Szabó László grafikus formálták vizuális szemléletét. 1985-ben nyílt első önálló kiállítása. A pécsi tudományegyetemen kitüntetéses rajztanári másoddiplomát szerzett, majd volt középiskolája rajztagozatán nevelte a tehetséges növendékeket, illetve helyi és fővárosi tárlatokon mutatkozott be. 1994 óta a pápai református gimnázium biológia-földrajz-rajz szakos tanára. 2004-től a kollégium Tánc-Lánc Művészeti Alapiskolájának grafikai csoportját vezette. 2010 óta irányítja a művészeti képzést és a művészpedagógusok munkaközösségét. Az elmúlt időszakban Várpalotán, Pápán, Ajkán, Devecserben, Sárváron, Veszprémben és környékén több egyéni és csoportos kiállításokon osztotta meg grafikáit, festményeit, fényképeit. Ezúttal a pápai városi könyvtárban.

Kerpel Péter József művésztanár Horváth Lajos, a mester című képe
Forrás: Laskovics Márió/Napló

– Nagyszerű kihívást jelentett a hatalmas díszes kovácsoltvas, fűtő és világító csillár megálmodása a pápai református templomba, mely jelenleg is szolgálja a gyülekezetet. Hasonlóan izgalmas feladat volt a gyülekezeti ház díszterme ólomüveg ablakainak és belső világító díszkútjának megtervezése. Felemelő érzés a pápai Alsóvárosi temetőben őrt álló harangláb megszületése, melynek mérnöki elképzelését szintén rám bízták. Legutóbb a pápai református gyülekezet számára terveztem ezüst és arany díszítésű úrvacsorai kancsókat – ezekről külön vitrinben láthatunk fényképeket.

Grafikák, festmények és fotók láthatók A felfedezés öröme című kiállításon
Forrás: Laskovics Márió/Napló

– Különleges élmény volt a világhírűvé vált A. Tóth Sándor állandó kiállításának helyszínén interaktív tárlatvezetésen életművét közel 1500 pápai diákkal megismertetni. Egyre többször rendezhetem és nyithatom meg művésztársak kiállítását. A 800 éves Pápa főterének díszítésére fotómontázsokat kellett terveznem óriás méretben. Magam is egyre több logó, pecsét tervezésére kapok felkérést. Legfrissebb alkotói élményeim Erdélyhez, Torockóhoz és Horváth Lajos festőművészhez kapcsolódnak, aki pasztell képeim születésekor professzionális képzőművészeti szemléletével nagyban segítette munkámat – olvasható Kerpel Péter József tárlatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában