Kiállítással tisztelegnek a festőművész munkássága előtt

Kiállítás nyílt a közelmúltban elhunyt Fülöp Lajos festőművész alkotásaiból a pápadereskei művelődési házban.

Polgár Bettina

A tárlatmegnyitón jelen voltakatelepülésen élők mellett az elszármazottak is. A háttérben a kiállított festmények láthatók

Forrás: önkormányzat

A tárlat megnyitóján Hermann István nyugalmazott pápai könyvtárigazgató köszöntötte a résztvevőket, Iványiné Nagy Melinda alpolgármester pedig felidézte az alkotó életútját.

– Fülöp Lajos 1939. március elsején született Pápa­de­reskén. Gyermekkorát szülőfalujában töltötte, az itt megélt élmények mély benyomást tettek rá. Ezt bizonyítja 1995-ben megjelent könyve is, a Mesélő Bittva-part, melyben fordulatos módon emlékezik az őt körülvevő gyermekkori világra. Második kötetének, a Varázslat és kísértés megjelenésének alkalmából 2001-ben alkotásaiból kiállítás nyílt településünkön, a frissen felújított művelődési házban. A tárlat megszervezésében nagy szerepet vállalt az akkori képviselő-testület tagja, Csoknyai István. Ezzel az eseménnyel indult el az együttműködés a művész és az önkormányzat között – tekintett vissza az alpolgármester.

Mint mondta, a jelenlegi kiállítási anyagot a településnek adományozott 28 festmény alkotja.

A tárlatmegnyitón jelen voltak a településen élők mellett az elszármazottak is. A háttérben a kiállított festmények láthatók Fotó: önkormányzat

– Németh Tibor polgármestert 2020 tavaszán kereste meg Fülöp Lajos, akit ősszel meglátogattunk az alkotóműhelyében. Itt megtekinthettük számos alkotását, és tájékoztatott bennünket, hogy ezen alkotásokból szeretne szülőfalujának egy kisebb gyűjteményt ajándékozni egy állandó kiállítás létrehozásához. Sajnos Fülöp Lajos a tervezett szállítást, illetve előkészítést megelőzően, május 23-án tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az ajándékozási nyilatkozatában felsorolt festményeket özvegye, Ferencz Zsuzsanna adta át részünkre, továbbá segítette elhunyt férje elképzelésének megvalósítását. A festmények elhelyezésében, a terem kialakításában Veszeli Lajos festőművész, a család barátja volt segítségünkre – fejtette ki Iványiné Nagy Melinda.

Kiemelte, a település önkormányzata az augusztus 2-án tartott képviselő-testületi ülésen posztumusz díszpolgári cím adományozása mellett döntött. A díszoklevelet és a plakettet a kiállítás megnyitóján Ferencz Zsuzsanna vette át. Az alkalmon jelen voltak a településen élők mellett az elszármazottak is, a környező falvak polgármesterei, a közös önkormányzati hivatal dolgozói, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában