csapatmunka

2021.06.08. 17:30

Bárczis sikerek születtek a Szakmák Kiváló Tanulója Versenyen

A veszprémi iskola két végzős tanulója, Őry Sándor Levente és Darmai Szabolcs is szép eredményt ért el.

Juhász-Léhi István

20210608 Veszprém Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Pászti Mária szakoktató, Őry Sándor Levente 3. helyezett, Darmai Szabolcs 5. helyezett a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyén parkgondozó szakmában Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Pászti Mária a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben két esztendeje szakoktató. Negyedszázaddal ezelőtt kezdte a pályát, ám az oktatásba néhány éve tért vissza kertészmérnök végzettséggel, tudjuk meg tőle. És azt is, hogy a fentebb említett két fiatalember nemrég a Szakmák Kiváló Tanulója Versenyen vett részt, amelyet egy elődöntő előzött meg, majd a legjobb tizenkét tanuló került a döntőbe, amelyet Baján rendeztek meg.

A fináléban mind elméletben, mind gyakorlatban meg kellett mutatniuk, hogy mit tudnak. Őry Sándor Levente végül a harmadik, míg Darmai Szabolcs az ötödik helyen végzett. Mindez azt is jelenti, hogy mentesülnek az év végi záróvizsga alól, hiszen 71 százalék felett teljesítettek az írásbeli és a gyakorlati feladatokban is.

A 18 éves Szabolcshoz fordulok, aki elmondja: kisvárdai születésű, de Fényeslitkéről származik. Hat éve jár a Bárczi iskolába, parkgondozó lesz. Nagyon szereti az iskolát és a kertészkedést.

- Megnyugtat a természet – mondja. – Lehet, hogy Kenesén vagy Fűzfőn fogok dolgozni. – Szeret kirándulni, nagyokat sétálni.

Mellette Sándor – aki szintén 18 éves és veszprémi születésű –, aki számított erre az eredményre, ugyanakkor elmondta, örül neki, hogy megkapta a vizsgamentességet.

- A vizsgán lett volna növényfelismerés és fűnyírás is. A kedvencem? A fűnyírást szeretem a legjobban – így Sándor.

Szereti, ha szép és rövid a fű. Ennek szerinte az az egyik titka, hogy a fűnyíró késének élesnek kell lennie. Elárulja még azt is nekünk: a nagymamája segít neki tanulni és ültetni is.

Őry Sándor Levente és Darmai Szabolcs Pászti Mária szakoktatóval Fotó: Penovác Károly/Napló

Pászti Mária arcán öröm. Mondja is, hogy lelkesek a fiúk, és nem mellékesen szorgalmasak, de ez az egész osztályra igaz. Szeretik a növényekkel való foglalkozást. A parkgondozóképzés egyébként hároméves, és bizonyítványt kapnak a gyerekek a képzés végén. Jó a kapcsolatuk a Veszprémi Közüzemi Szolgálattal, az iskolai gyakorlat java része ott van. Metszenek, rendeznek, füvet nyírnak, gyomlálnak, vagy éppen útburkolatot tisztítanak.

Az oktató kéri, hogy mindenképpen írjuk meg: a gyerekek sikere csapatmunka. A felkészítés dandárjából maradéktalanul kivette a részét Oláh Andrea osztályfőnök, Antal Zsuzsa szakoktató, Csutorás Gáborné informatikatanár és Zsargóné Veisz Szilvia gyógypedagógiai asszisztens is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában