Levél tíz évvel öregebb önmagunknak

2020.08.08. 07:00

Szabadegyetem Balatonfüreden: a fiatalok jövője, a jövő fiataljai

Az elkövetkező tíz évben dől el, a mai fiatalok a vágyaikat, az álmaikat valóra tudják-e váltani. Persze, hogy érdekes, hogy tekintenek a következő évtizedre, mit gondolnak a várható változásokról. Ez a témája a Nemzeti Ifjúsági Tanács idei szabadegyetemének, amit a napokban Balatonfüreden tartanak meg.

Rimányi Zita

20200806 Balatonfüred, Ifjúság Hotel, Nemzeti Ifjúsági Tanács szabadegyeteme. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A Nemzeti Ifjúsági Tanács fiatalokkal foglalkozó, fiatalokból álló egyesületeket, alapítványokat tömörítő ernyőszervezet. Idén ötödik alkalommal szervezi meg négy napos szabadegyetemét. Mintegy száz tagjuk arról folytat eszmecserét, mit tartogat számukra a jövő az élet különböző területein. A kérdések megválaszolásában szakemberek segítik munkájukat.

- A következő tíz év fontos kihívása, hogy az online szerveződő közösségeket hogyan tesszük személyessé. Szerintem szükség van erre, a közvetlen találkozásokra és ezekre alkalmat teremtenek például a mi rendezvényeink is. A fiatalok jövőjében a foglalkoztatási formák terén is nagy változás várható és a koronavírus miatti korlátozásokkor bebizonyosodott, a távmunkával mindenki spórolhat. Az ifjabb korosztályok tagjai szeretik is a rugalmas, önállóságra alapozott munkabeosztást, kevésbé kedvelik a szabályozott struktúrákban gondolkodást – mondta el lapunknak Hegedüs Zoltán, a NIT elnöke.

A fiatalok jövőjéről kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Képünkön Hegedüs Zoltán, a NIT elnöke, Navracsics Tibor kormánybiztos, Rácz Zsófia helyettes államtitkár és Kovács Péter, a NIT alelnöke látható
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Boncsarovszky Péter, aki Győrből érkezett az eseményre, úgy véli az elkövetkező években a cégek egyre több tevékenysége folyik majd az online térben, így kevesebb irodaházra lesz szükség, azokat több vállalkozás együtt, felváltva használhatja. A marketing és a hírműsorok is nagyobb részben fognak átkerülni szerinte az internetes közösségi felületekre.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

 

- Sokszor kérdezem arról a fiatalokat, mit gondolnak az elkövetkező évtized változásairól, arról az időszakról, amikor kiderül, vágyaikat, álmaikat valóra tudják-e váltani. Azt szoktam javasolni nekik, írják le elképzeléseiket. Jó lesz azt tíz esztendő múlva újraolvasni. Lehet, hogy egészen másképp alakul pályájuk, mint korábban gondolták. Nagyszabású terveik vannak és ők már a digitális reform közepében születtek. A közösségi médiafelületeket korosztályuk érdekeinek képviseletére is használhatják, e téren is jó lehetőségeik vannak – állítja Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 – Veszprém nyertes pályázati program megvalósításának koordinációjáért felelős kormánybiztosa kerekasztal-beszélgetésen szólt arról, hogy vannak előnyei a távoktatásnak, mert olyan internetes eszközöket is elkezdtünk használni, amikhez korábban eszünkbe se jutott nyúlni. Azonban szerinte hosszútávon önmagában nem működőképes az online egyetem. Bár kényelmes olykor pizsamában tartani előadást a hallgatóknak – jegyezte meg. Ám meggyőződése, hogy a társadalmat megöli, ha kizárólagosan gépeken keresztül tartjuk a kapcsolatot minden területen. Ezért szerinte is nyomáspróba alá kerültek az amúgy is manapság jellemzően meggyengült közösségek. Szükség van minden alkotóképességünkre, hogy megtartsuk ezeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában