Üvegképek, szőnyegek

2019.12.12. 07:00

Fogyatékos személyek alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Színházban

„Ha nem tudsz repülni, fuss! Ha nem tudsz futni, menj! Ha nem tudsz menni, kússz! A lényeg, hogy haladj” – írta Martin Luther King, akinek sorait a kiállítás mottójának választották.

Molnár Sándor

Bernáth Ildikó és hárman a kiállító fiatalok közül a megnyitón

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Éltes Mátyás Alapítvány kiállítását rendezték meg a Petőfi Színház Latinovits termében, ahol a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye munkatársainak alkotásait láthatják az érdeklődők: szőnyegeket, üvegképeket, divatékszereket és helikoptermodelleket.

Krámli Ida intézményvezető elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy már ötödik alkalommal szervezhették meg ezt a kiállítást az alapítvány segítségével. Szólt arról is, hogy intézetük 1992 óta működik, és hatvan értelmileg akadályozott fiatalnak ad munkalehetőséget.

A mindennapjaikat négyórás foglalkoztatással töltik, további négy órában pedig szintfenntartó, illetve fejlesztő foglalkozásokat végeznek.

– Munkatársaink számára ez a kiállítás nagyon nagy dolog. Egész évben készülnek rá, és ez egy motiváció számukra, hogy a fejlesztő foglalkozásokon készített gyönyörű alkotásaikat be tudják mutatni nagyközönség előtt, és erre nagyon büszkék – fogalmazott az intézményvezető.

Bernáth Ildikó, az Éltes Mátyás Alapítvány elnöke kiemelte, hogy nagyon fontos az, hogy olyan pozitív programok szülessenek, amelyek segítik a fogyatékos emberek beilleszkedését a többségi társadalomba, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy közös erővel leküzdhessük azokat az előítéleteket, amelyek velük szemben még megnyilvánulnak. Példa­ként említette az ÉFOÉSZ- projektjét, amelynek keretében a veszprémi intézményből 23-an sikeresen vettek részt azon a képzésen, amelynek célja az, hogy hozzájáruljon a fogyatékos személyek önálló életvitelének kialakításához, illetve érdekeik érvényesítéséhez. Köszönte a Petőfi Színház vezetésének, hogy a színházba járó közönség is megismerheti a most kiállított alkotásokat.

Bernáth Ildikó és hárman a kiállító fiatalok közül a megnyitón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a Veszprémi Petőfi Színház – alaptevékenységén túl – nagyon fontosnak tartja, hogy jobbá tegye a kihívásokkal élők mindennapjait. „A szeretet színháza vagyunk” – idézte az egyik nézőjük véleményét, kiemelve, hogy ennek jegyében dolgoznak, ez a hitvallásuk.

A kiállítást Halmay Gábor, az önkormányzat közjóléti bizottságának elnöke nyitotta meg. A tárlat december 31-ig tekinthető meg a Petőfi Színház Latinovits termében.

A bemutatott alkotások jótékony céllal megvásárolhatók, a befolyt összeggel az Éltes Mátyás Alapítványt támogatják a felajánlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában