Világzene és folklór az Óváros téren

2019.08.20. 18:34

Herczku Ági és a Banda zárta a Világjava Esteket Veszprémben

Ha világzenéről, illetve folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak.

Horváth Virág

Fotó: Penovác Károly/Napló

Jelenleg a Herczku Ági és a Banda formációt vezetik, legutóbbi, Bandázom című albumuk hetekig a Songlines zenei magazin toplistása volt.

A Herczku Ági és a Banda műsorában a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé vált, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően. A világzene ilyen modern köntösbe ültetve szinte már pop zeneként hatott a veszprémi színpadon. Táncolni mindenesetre könnyedén lehetett rá, ami meg is mozgatta a közönséget.

A Világjava Estek záró koncertjét Herczku Ági és a Banda adta az Óváros téren szombaton
Fotó: Penovác Károly/Napló

Nikola Parov már fiatal pályakezdőként, az 1980-as évek elején elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A Zsarátnok együttes alapítójaként és virtuóz szólistájaként itthon és külföldön is óriási népszerűségre és elismerésre tett szert. Ennek köszönhetően lett a Riverdance Orchestra alapítója és frontembere. A világhírű Riverdance show-val évekig turnézott, majd hazatérve, 2000-ben megírta a Magyar Állami Népi Együttes számára a mai napig teltházzal játszott Naplegenda című táncprodukció zenéjét, amiért Fonogram-díjat kapott.

A Liszt-díjas Herczku Ágnest kivételes tehetsége, ugyanakkor fogékonysága más, fúziós és kortárs zenei műfajok iránt, a legkeresettebb és legelismertebb hazai népdalénekessé tette. Bandázom lemezük két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines és az Froots magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a lemezről.

Bár a Világjava Esteknek vége van, az Agóra Veszprém Kulturális Központ augusztus 24-én, szombaton a Rulett zenekar koncertjével, 28-ától pedig nyárbúcsúztató programsorozattal várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában