gazdag programot kínálnak

2019.06.11. 16:00

Megkezdődött a Vászolyi nyár: helybe hozták a művészetet

A Kárpát-medence népi építészetét ábrázoló makettekből, grafikákból, festményekből, fotókból, régi képeslapokból nyitottak meg kiállítást Vászolyon, a galériában és a Mesterségek házában a hétvégén, a Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány kuratóriumát vezető Borosné Ivicz Mari főszervezésével.

Kovács Erika

Varró Szilvia, a tihanyi Kogart Galéria vezetője méltatta a kiállítókat, és beszélt a művészetről Fotó: Kovács Erika/Napló

Fotó: Kovács Erika/Napló

Ezzel megkezdődött a Vászolyi nyár rendezvénysorozata, ami augusztus 31-ig tart.

Varró Szilvia, a tihanyi Kogart Galéria vezetője méltatta a kiállítókat, és beszélt a művészetről Fotó: Kovács Erika/Napló

Rózsahegyi Tibor polgármester köszöntője után Varró Szilvia, a tihanyi Kogart Galéria vezetője Kodály Zoltánt idézve azt mondta: „Az igazi művészet az emberiség emelkedésének egyik leghatalmasabb eszköze, aki ezt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője.” Varró Szilvia bemutatta a helyi és környékbeli alkotókat, szólt a füredi Pető Piroska képeiről, Rácz Zita selyemfestményeiről, a balatonszőlősi Szalay Tamásné fotóiról, az aszófői Terbe János papírbútorairól és Gerő Károly rajzairól, a pécselyi Beleznay Annamária grafikáiról és festményeiről, valamint Csókási Márton képeslapgyűjteményéről.

Michaletzky-Holka Borcsa és Winkler Dávid is megcsodálta az amatőr fotósok képeit Fotó: Kovács Erika/Napló

Krähling János tanszékvezető, egyetemi tanár a Mesterségek házában a hagyományra helyezte a súlyt a Kárpát-medencei népi építészet kapcsán, amit maketteken mutattak be. Kiemelte, ezeket a jegyeket érdemes megőrizni és alkalmazni korunk építészeténél.

A megnyitó kellemes hangulatát Thorpe Gáspár gitárművész előadása emelte, a szervezők házi bodzaszörpöt, bort, pogácsát, zsíros kenyeret kínáltak.

Krähling János egyetemi tanár mutatja a maketteket a közönségnek, balról a főszervező Borosné Ivicz Mari Fotó: Kovács Erika/Napló

A Vászolyi nyár rendkívül gazdag programot kínál, egészen nyár végéig. Legközelebb Fehér Klára Honolulu című vígjátékát láthatja a közönség a Kővágóörsi Faluszínház előadásában június 22-én, majd egy hét múlva különleges hangszereken a Szférák zenéjét lehet meghallgatni a Vízi színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában