gyarapodó szókincs

2019.04.08. 19:54

Angol nyelvi vetélkedőt szerveztek a pápai Tarczy iskolában

Azért jó idegen nyelven olvasni, mert az irodalmi élmények gyűjtése mellett a nyelvtudás is fejlődik, ami napjainkban elengedhetetlenül fontos – hangsúlyozta Hardi Tünde, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola tagozatvezetője az oktatási intézményben rendezett angol nyelvi olvasási verseny megnyitóján.

Polgár Bettina

Titkosírás, hibakeresés egyaránt várt a diákokra

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Hardi Tünde kiemelte, mikor megfogalmazódott az angol nyelvi olvasási verseny ötlete, nem gondolta volna, hogy öt évvel később, a Tarczy iskola magyar-angol két tannyelvű tagozatának tízéves évfordulóján közel száz versenyzőt köszönthetnek majd hét általános iskola, illetve kisgimnázium képviseletében.

Titkosírás, hibakeresés egyaránt várt a diákokra Fotó: Polgár Bettina/Napló

A nyelvi vetélkedőn részt vett a Türr István Gimnázium, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola, az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, az eseményt szervető Tarczy iskola, illetve az intézmény tapolcai testvériskolája, a Batsányi iskola magyar-angol két tanítási nyelvű tagozata.

Hardi Tünde elmondta, az 5-6. osztályos korcsoportban 20, a 7-8. osztályos korcsoportban pedig 12 csapat nevezett. A zsűri tagjai közé idén is a pápai Petőfi Sándor Gimnázium tanárait, illetve a Tarczy iskola egykori diákjait kérték fel. A megmérettetésen külön értékelték a két tannyelvű tagozat tanulóit és az angol nyelvet normál óraszámban tanuló diákokat.

A versenyzők előzetes feladatokat is kaptak. Az 5-6. osztályosoknak a Lisa Londonba megy című történetet kellett elolvasniuk, melyhez kapcsolódóan plakátot kellett készíteniük London valamelyik nevezetességéről. A 7-8. osztályosoknak pedig Oscar Wilde A canterville-i kísértet című regényét kellett könnyített olvasmányként elolvasniuk, illetve prezentációkészítés és a regényhez kapcsolódó csapatnév választása is színesítette a versenyt. Az előzetes feladatok értékelése mellett igaz-hamis állítások, titkosírás, hibakeresés egyaránt várt a diákokra.

A díjazottak egyedileg tervezett oklevelet és könyvjelzőt kaptak, illetve a kategóriák első helyezettjei angol nyelvű könnyített olvasmányokkal gazdagodtak. Az 5-6. osztályosok korcsoportjában az angolt normál óraszámban tanulók közül a Türr István Gimnázium végzett az első helyen, a két tannyelvű tagozatosok közül pedig a Tarczy iskola csapata bizonyult a legügyesebbnek. A 7-8. osztályosok korcsoportjában mindkét kategóriában a Tarczy iskola diákjai érték el a legmagasabb pontszámot.

– Forgassatok minél több idegen nyelvű könyvet: először könnyített olvasmányokat, majd szép lassan megpróbálhattok egy-egy kedvenc regényt eredetiben elolvasni. Meglátjátok, a nyelvtudásotok és a szókincsetek hihetetlen mértékben gyarapszik majd – szólt Hardi Tünde a résztvevőkhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában