egy tanúvallomás ezt állítja

2019.01.24. 11:00

Már a második világháború alatt felfedezték a Seuso-kincset?

Elképzelhető, hogy a világhírű Seuso-kincset már a második világháború alatt felfedezték magyar katonák? Nem kizárható, ugyanis van egy tanúvallomás, amely ezt állítja. De vajon hiteles-e ez a tanúvallomás? Ha igen, hogyan kapcsolódhat a legendás ezüstkincs történetének többi részéhez?

Németh Péter

A legendás Seuso-kincs napjainkban ismert tizennégy darabja

Fotó: mnm.hu

Dézsy Zoltán filmrendező az 1990-es évek kezdete óta kutatja a Seuso-kincs történetét. 1996-ban mutatták be a témával foglalkozó dokumentumfilmjének az első, 2016-ban pedig a második, bővített változatát. Ez utóbbi változatban szólal meg Havasi Péter egykori felsősomlyói lakos, aki elmeséli, milyen különös történetnek volt tanúja tizenhárom évesen, 1944 vége felé.

A legendás Seuso-kincs napjainkban ismert tizennégy darabja Fotó: mnm.hu

Elmondása szerint kihallgatta két magyar katonatiszt, egy hadnagy és egy százados beszélgetését, amelyben egy hatalmas kincs elrejtésének körülményeiről egyeztettek. A hadnagy és további négy, ismeretlen rangú katona elrejtette egy bányajáratban azt a hat ládát megtöltő ezüstkincset, amelyet közösen találtak. Az elrejtést követően berobbantották a bányajárat bejáratát. Ez­után állítólag a hadnagy leitatta és kézigránáttal felrobbantotta a négy katonát. A leszámolás után felkereste a századost és átadta neki a kincs pontos rejtekhelyét bemutató két térkép közül az egyiket, majd távozott. Elmondása szerint az ekkor lezajlott beszélgetést hallgatta ki Havasi Péter, aki határozottan állította, hogy a később Seuso-kincs néven ismertté vált leletegyüttes szerepel ebben a történetben is.

Amennyiben hiteles Havasi Péter beszámolója, hogyan kapcsolódhat ez a kincs történetének többi részéhez? Úgy gondolom – egyetértve Hajdú Éva korábbi miniszteri biztos és Visy Zsolt régészprofesszor véleményével –, hogy a kincset először a Szabadbattyán közelében található Seuso-villa fűtésalagútjában rejthették el. A legalább negyven tárgy önmagában is nagy mérettel és tömeggel rendelkezik, a komplett leletegyüttesre – Havasi Péter beszámolója szerint hat ládát töltöttek meg a kinccsel – pedig még inkább vonatkozik a megállapítás, hogy nagy és nehéz volt. Számomra teljes mértékben logikus és meggyőző, hogy a lehető legkézenfekvőbb helyen, a Seuso-villa fűtésalagútjában rejtették el eredetileg. Valószínűtlennek tartom, hogy több kilométerre elmozgatták volna az eredeti elrejtés során, különösen abban az esetben, ha a barbár betörés elől menekülve gyorsan kellett kiüríteni a villát.

A Szabadbattyán közelében lévő eredeti rejtekhelyen találhatták meg a kincset 1944-ben a magyar katonák. Többféle katonai tevékenység is jár földmunkával, minél tovább áll egy helyben a front, annál valószínűbb, hogy sor kerül ilyen jellegű tevékenységre, amely során a magyar katonák felfedezik a kincset az eredeti rejtekhelyen, a Seuso-villa fűtésalagútjában. Ezután következhetett a kincs második elrejtése, konkrétan az, hogy a magyar katonák átszállították a kőszárhegyi bányába, elhelyezték egy megfelelőnek talált bányajáratban, majd berobbantották annak bejáratát. Ezután történhetett meg a Havasi Péter által kihallgatott beszélgetésben megemlített „leszámolás”. Valószínűleg a százados és a hadnagy sem élte túl a háborút, ugyanis nem mentek vissza a tárgyakért… A Seuso-kincs 1944 és 1976 között valóban a kőszárhegyi bányában lehetett elrejtve. Itt találhatta aztán meg a tárgyakat Sümegh József kincsvadász 1976 körül. Amikor pedig behívták sorkatonának, elrejtette a tárgyak még birtokában lévő részét a harmadik olyan rejtekhelyen, a kőszárhegyi Borbély-pincében, ahol 1980 decemberéig rejtőzött a kincs napjainkban ismert része. Innen rabolhatták el a tárgyakat Sümegh József gyilkosai.

Amennyiben hiteles Havasi Péter beszámolója az 1944-ben történtekről, értékelésem szerint ez az eseménysor tűnik a legvalószínűbbnek a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában