Vendégváró kalandozás

2018.12.15. 07:00

Kerpel Péter a természetet választotta mesteréül

A Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház szervezésében Vendégváró kalandozás címmel Kerpel Péter művésztanár változatos kiállítási anyagát sokan megtekintették a kastélygalériában a napokban tartott ünnepélyes megnyitón.

Borsos Renáta

Nikolausz Krisztián (balra) méltatásából a közönség megismerhette Kerpel Péter munkásságát Fotó: devecseri televízió

A Pápai Református Gimnázium földrajz, biológia és rajz szakos tanárát, Kerpel Pétert, Nikolausz Krisztián grafikusművész szavain keresztül ismerhette meg a művészetkedvelő közönség. „Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél, a fejünk mindenütt az égben jár” – Jókai Mór méltán híres sorával ajánlotta a közönség figyelmébe az alkotásokat Nikolausz Krisztián. Úgy fogalmazott: a művész képes arra, hogy észrevegye a fűszál hegyén gyöngyöző harmatcseppben is a csillag fényét. Művésznek lenni egy állapot. Boldog és gazdag ember az, aki megőrzi magában a gyermeki rácsodálkozás képességét és képzeletében össze tudja kötni az egymástól fényévnyi távolságra lévő dolgokat is, hogy az által valami újat hozzon létre.

– Kerpel Péter személyében egy igen sokoldalú alkotóművészt tisztelhetünk. Tanári és alkotói hivatása mellett a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének is tagja. A Pápai Képzőművész Körben is alkot, grafikákat, művészi értékű fotókat készít és képeket fest. Belekóstolt már az iparművészeti tervező munkába is. Tervezett csillárt és színes ólomüveg ablakot, haranglábat, de még a tűzzománc technikával is megismerkedett. Kerpel Péter alkotásaiban mindkét világ, a valóság és a képzelet is megjelenik. Korai groteszk, irónia fűtötte tusrajzai esetében a képzelete kapott főbb szerepet, míg a valóság a tájképeiben jelenik meg. Azon alkotások látványvilága a természettel való szoros kapcsolatára utal. Akár a képzelete ragadja el, akár a teremtett világ szépségei késztetik alkotásra, mindenképpen gyönyörködni és gyönyörködtetni akar. Minden szép és különleges iránt érzékeny alkat, aki le sem tagadhatná természettudományos érdeklődését és ismereteit. Korai grafikáinál látható, milyen nagy műgonddal építette be a naturalisztikusan megfogalmazott természeti formákat, jelenségeket.

Nikolausz Krisztián (balra) méltatásából a közönség megismerhette
Kerpel Péter munkásságát Fotó: devecseri televízió

Grafikus korszakának műveit főként groteszk virágok, sárkánnyá változott ezeréves göcsörtös fák, mementóvá dermedt madárcsontvázak népesítik be. A művész a hosszú évek alatt fokozatosan maga mögött hagyta szellemi, lelki útkeresésének emésztő gondjait, hogy a hívő ember bizonyossága felől az élet szépségét ábrázolja. A kezdeti tusrajzok finom átmenetté csendesedtek – fejtette ki Nikolausz Krisztián, és minden jelenlévőt invitált, hogy bátran kalandozzon a művész fekete-fehérből színesedő tájaiban. Kerpel Péter háláját fejezte ki mindazoknak, akik eljöttek megnézni alkotásait.

A képzőművészeti tárlaton Ihászné Szabó Katalin vezetésével felléptek a Devecseri Zeneiskola növendékei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában