Zoord

2018.08.23. 17:00

Zene a sámánok fagyos földjéről – Világjava estek Veszprémben

A Zoord együttes fellépésével zárult péntek este a Világjava estek elnevezésű, immár hagyománnyá vált veszprémi koncertsorozat, mely három napon át színesítette a belvárosi nyári estéket.

Leitner Vera

A Zoord dallamai rendkívül energikusak

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szerda este indult, népszerű világzenei formációkat felvonultató Világjava estek utolsó fellépőjeként érkezett az Óváros térre péntek este a kecskeméti Zoord együttes, mely főleg a hangszerek erejével hat a közönségre.

A Zoord dallamai rendkívül energikusak, magával ragadók, főleg instrumentális zenéjükbe időről időre ének is vegyül, mint azt a veszprémi koncerten is megtapasztalhatta a közönség. A fellépés értékét tovább fokozta, hogy Szilágyi Áron (doromb) háttérinformáció jellegű érdekességeket mesélt egy-egy dalról annak mondanivalója, eredete kapcsán, így az Északkelet-Szibériából, Jakutföldről, a farkasok és medvék világából a Kaukázuson keresztül, Moldván, majd az Alföldön át egészen Veszprémig kalauzoló produkció valódi utazássá változott.

A Zoord dallamai rendkívül energikusak
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az út során nem volt hiány a tűz mellett transzba esett sámánokból, szerelemből, alföldi szellemvilágból, s arra is fény derült, hogy bár a dorombot mind a magyarok, a japánok és az indiaiak a saját hangszerüknek tekintik, valójában a Fülöp-szigeteken jelenhetett meg először.

Szilágyi Áron mellett Almási Krisztián (dob) és Drabant Béla (hegedű, ének) alkotja a javarészt moldvai csángó dallamvilágból merítkező együttest, melynek zenéje elementáris erővel szólal meg, mély, zsigeri élményben részesítve a hallgatóságot.

A négy éve megalakult zenekar számos nagy európai fesztivál világzenei színpadán lépett fel, turnézott többek között Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban (Jakutföldön), Kazahsztánban, Japánban, de több hazai fesztiválon is megfordult már, így a formáció idehaza is egyre ismertebbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában