könyvbemutató

2018.01.25. 11:00

Baloldali mozgalmárból felkelő

Az 1956-os forradalmat követő megtorlások egyik áldozatáról, Dudás Józsefről szóló kötetet mutattak be a napokban Veszprémben.

Marton Attila

A szerző, Drucza Attila mutatta be a kötetet Fotó: Balogh Ákos

Pintér Kornél, a programot szervező Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnökének bevezetője után A Dudás-ügy című könyvet a szerző, Drucza Attila történész, újságíró mutatta be.

A szerző, Drucza Attila mutatta be a kötetet Fotó: Balogh Ákos

A marosvásárhelyi születésű Dudás József először Erdélyben, majd Budapestre költözése után fővárosunkban is részt vett illegális baloldali mozgalmakban, ám különutassága miatt a kommunista pártba nem vették fel, az 1940-es évek végén többször internáló táborba került.

A forradalomba október 27-én kapcsolódott be, nagy sikerű beszédet mondott a Széna téren, másnap vezetője lett a Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmánynak. A szervezet huszonöt pontból álló programot fogadott el – többek között többpártrendszert és semlegességet követeltek -, valamint napilapot indítottak. November 2-án Széna téri felkelők kárt okoztak a Külügyminisztériumban. Bár nem Dudás irányította a felkelőket, a forradalom leverése után halálra ítélték fasiszta fegyveres csoport vezetéséért. A szerző elmondta, az ítélet végrehajtása előtt a börtönben agyonverték Dudást 1957 januárjában, így ő a megtorlás egyik első áldozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában