Kultúra

2017.10.03. 08:00

Kossuth és kora kamarakiállítás Pápán

Kossuth Lajost, kultuszát és kortársait mutatja be a változatos anyagú, érmekből, pénzekből, bélyegekből, kortárs alkotásokból álló tárlat a Városháza aulájában.

Laskovics Márió

Somogyi Zoltán, Lóky György gyűjtők és Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet ügyvivője együtt állították össze a kamarakiállítás anyagát

Kossuth és kora címmel nyílt kamarakiállítás múlt csütörtökön a Városháza aulájában, amit a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportja, a Pápa Városi Bélyeggyűjtő Kör, az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet (EpVE) gyűjtői anyagaiból, Proszt Imre egykori pápai gyűjtő hagyatékából, valamint kölcsönző pápai polgárok anyagaiból állított össze Lóky György, Somogyi Zoltán és Kerecsényi Zoltán. Kossuth Lajos alakjával, kultuszával és kortársaival (például Széchenyi, Deák, Petőfi), az 1848–49-es történésekkel kapcsolatos bélyegek, érmek, képeslapok, egy-két falikép, régi olajnyomat és mai alkotások kerültek kiállításra. Az október 5-ig látható tárlatot Kossuth emlékén túl H. Szabó Lajos és Huszár János közelmúltban elhunyt pápai helytörténészek emlékének is ajánlották a szervezők.

Somogyi Zoltán, Lóky György gyűjtők és Kerecsényi Zoltán, az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet ügyvivője együtt állították össze a kamarakiállítás anyagát

Lóky György, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Pápai Csoportjának vezetője elmondta, H. Szabó Lajos munkássága megkerülhetetlen, a tárlókba elsősorban a megyéhez kapcsolódó szerzők könyveit helyezték. Megjelennek 1848– 49-es fém- és papírpénzek – például krajcárok, pengők, forintok –, amelyeket Pesten kezdtek el nyomtatni, aztán az osztrák támadás elől a kormány Debrecenbe menekült, ott folytatták a nyomtatást. Érdekesség, hogy az ötforintosokon egészen 1989-ig mindig Kossuth arcképe szerepelt.

– Gyűjteményem egyik legszebb darabja a nagyméretű százforintos papírpénz. Ezeket nem engedték forgalomba, császári rendelet tiltotta használatukat, a szabadságharc után elégették. Akinél ilyet találtak, börtönnel büntették. Tehát jól eldugták ezeket. Éppen ezért, a rejtekekből előkerülve, a gyűjtők örömére ma is elég nagy mennyiségben megtalálhatóak, közkézen forognak – emelte ki.

– Proszt Imre néhai gyűjtőtársunk nagyon lelkesen, hatékonyan gyűjtötte a szabadságharc bélyeges emlékeit, képeslapjait. Emlékborítékokat állított elő, amelyekre a megfelelő bélyeget ragasztotta, és megkereste azokat a helyszíneket, ahol Kossuthtal és a szabadságharc eseményeivel kapcsolatos emlékbélyegzések megjelentek, és lebélyegeztette borítékjait. Ezek is láthatóak – tette hozzá.

Somogyi Zoltán filatelista, a Pápa Városi Bélyeggyűjtő Kör vezetője elmondta, saját anyagában a Magyar Posta által megjelent összes, Kossu-thot ábrázoló bélyeget felvonultatta. Az első 1932-ben, a második 1944-ben jelent meg. Utóbbit egy évre rá felülbélyegezték Béke felirattal.

A tárlat kezdeményezője, Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő elmondta, ő egy több mint 120 éves, Kossuth halálakor kiadott arany Kossuth-emlékjelvénnyel és pár régi kötettel járult hozzá az összeállított anyaghoz, amelyhez még név szerint az eddig említetteken kívül Csőréné Pőr Eszter, Horváth Tifani, Molnár Lajos, Róka Tamás, Takács Balázs és Vennes Györgyné is kölcsönzött tárgyakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában