Megemlékezés Balatonfüreden

2024.04.19. 15:00

Mi változott? Mérlegen a zsidó társadalom helyzete

Az elhurcolt zsidókra, köztük a balatonfürediekre emlékeztek a holokauszt világnapján a Zsidó Kiválóságok Házában nemrég.

Kovács Erika

– Mi változott? – tette fel a kérdést Olti Ferenc, a balatonfüredi zsinagóga igazgatója. Azt mondta, ma is rettegésben élnek a zsidók, elég, ha Izraelre gondolunk, melyet korszerű fegyverekkel nemrég megtámadott Irán. Felidézte a szörnyű tragédiát, amikor a Hamász fegyveresei október 7-én Dél-Izraelben tomboltak, 1200 embert – köztük csecsemőket és gyerekeket – megöltek, és 240 túszt ejtettek.

Bóka István polgármester a megemlékezésen
Fotó: zsinagóga/Szente Benjámin 

Az igazgató tisztelgett a 153 helyi zsidó emléke előtt, akiket elhurcoltak annak idején, köztük az édesapját is. Összesen tizenöten tértek vissza. Balatonfüred életében jelentős szerepet játszottak a zsidók, akik az 1700-as évektől kezdve egészen 1944 május 16-ig, amikor elhurcolták őket, sokat tettek azért, hogy ma Balatonfüred egyebek mellett a kultúra, a szőlő és bor, a hal, valamint a gyógyítás városa hírében áll. – A város életéből ők, illetve utódaik valamennyien nagyon hiányoznak, fogalmazott Olti Ferenc. Hozzátette, a zsidók betűről betűre mindig betartották az őket befogadó állam törvényeit.

Az emlékezésen helybeli diákok mutatták be a helyi zsidók emlékét, így a házban lévőkét is. Felidézték mások mellett Kertész Imre, Robert Capa, Radnóti Miklós, Richter Gedeon és Szerb Antal emlékét. Az elhurcolt balatonfüredi zsidók neveit a jelenlévők állva olvasták fel a zsinagógában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában