"Fontos, hogy ne feledjünk"

2024.04.17. 14:00

A holokauszt áldozataira emlékeztek Pápán

Április 16-a Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter kezdeményezésére a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Ennek apropóján a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület megemlékezést szervezett a Rákóczi utcai emléktáblánál.

Haraszti Gábor

1944-ben április 16-án kezdődött a gettósítás Északkelet-Magyarországon és a Kárpátalján. A holokauszt során meghalt magyar zsidók számát napjainkban a történeti kutatás 450–550 ezer közé teszi. Pápán a megemlékezőket elsőként Bányai Katalin, az egyesület vezetőségi tagja köszöntötte, aki a tavaly 103 éves korában elhunyt, több koncentrációs tábort is megjárt Mózes Teréz Bevérzett kőtáblák című könyvéből olvasott fel egy részletet. Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke az emléknap kapcsán azt mondta, ez a nap mindenkiről szól, akit meggyilkoltak, akit bántalmaztak, akit üldöztek.

A város deportáltjaira emlékeztek
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Az emléktáblánál és a botlatókövek sétájánál azokra a pápai és Pápa környéki zsidókra is emlékezünk, akiknek csak azért maradt fenn a nevük, mert kaptak egy kis botlatókövet, ami Gunter Demnig német szobrász alkotása: egy macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktábla, amelyet az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Pápán 21 ilyen hely van, ezek azok a házak, ahol az elhurcolt zsidók utoljára szabad emberként élhettek. Próbálunk úgy emlékezni, hogy át is tudjuk adni az emlékezés súlyát és felelősségét, emlékeztessünk arra, ami a történelemben lezajlott, mert fontos, hogy ne feledjünk – hangsúlyozta Schmidt Orsolya.

Az emléknapon Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, valamint Németh Zsolt és Bakos László önkormányzati képviselő is fejet hajtott az áldozatok emlékének tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában