Tárgyalják az okokat

2024.03.14. 17:00

Kéménytűz – emelkedett a berhidai esetszám

A korábbi évhez képest csaknem pontosan ugyanannyi káresemény történt a térségben tavaly, mint 2022-ben. A tűzesetek száma felére csökkent, kéménytűz több volt, és a szénmonoxid-mérgezés két halálos áldozatot követelt tavaly – közölte Őri György tűzoltó alezredes, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka, aki 2023. évi tevékenységéről számolt be a berhidai önkormányzat képviselő-testületének.

Benkő Péter

Őri György és Pergő Margit polgármester tárgyalják a kéménytűz okait

Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

A parancsnok kifejtette, örvendetes, hogy összességében felére csökkent a tűzestek száma, kevesebb volt a műszeres tűzjelzők téves riasztása. Ugyanakkor elszomorító, hogy a körzetükhöz tartozó területen tavaly két halálos áldozata volt a szénmonoxid-mérgezésnek, és sajnálatos, hogy nőtt a kéménytűz esetszáma.

Őri György és Pergő Margit polgármester tárgyalják a kéménytűz okait
Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

Utóbbi oka, hogy sokan visszatértek a fa- illetve vegyes tüzelésre, illetve mivel a kémények tisztítása és ellenőrzése már nem kötelező, sokan elmulasztják a kéményseprést, mintegy hatvan százalékkal csökkent a lakossági kéményellenőrzések száma. Pedig ez a szolgáltatás a magánszemélyeknek ingyenes. Tavaly hét kéménytűz volt a pétfürdői parancsnokság térségében, köztük három Berhidát érintette. Az ilyen veszélyek elkerülése érdekében célszerű még a fűtési idény előtt kéményellenőrzést kérni – hívta fel a figyelmet Őri György.

A parancsnok arra is kitért, hogy tavaly tavasszal és ősszel jelentősen visszaesett a szabadtéri tűzesetek aránya, de Berhidán többször kellett intézkedniük tiltott kerti égetések, udvarban felhalmozott, tűzveszélyes szemét miatt. Ugyanakkor elárulta, büszke arra, hogy saját kezdeményezésére sikerült elérni, hogy a pétfürdői tűzoltóság – Veszprém vármegyében másodikként – hamarosan rendelkezik majd hordozható defibrillátorral, ami sok esetben óriási segítség lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában