Hagyományőrzés összefogással

2024.02.01. 16:27

A disznóvágás sem maradt el idén Ajkán

A Tósokberéndért Egyesület hagyományos disznóvágása az idei télen sem maradt el. A mindenkori, immár 12. Dezső ezúttal 194 kilogrammot nyomott. Mivel a városrészben már csak nagyon kevés helyen nevelnek disznót, ezzel az eseménnyel őrzik az elődök emlékét az egyesület tagjai.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József /Napló

A feldolgozás a hagyományokhoz hűen történt idén is, a munka sikere érdekében az egyesület merít az Ajkai Századokban olvasható tanácsokból. A kötetben Csendesné Bosits Éva részletesen leírta, hogy az elmúlt két évszázadban miként zajlott a disznóölés Tósokberénden. Éva, ahogy szokott, ezúttal is már az eseményt megelőzően több napon át dolgozott, vásárolt, összehangolta a női feladatokat. Az előkészületektől a főzésig, vendégfogadásig, takarításig kézben tartott minden folyamatot. Az egyesület pedig a hagyományőrzést kiterjesztette az egyes műveletek végzésén túl az elődök felelevenítéséig. Megemlegették az egykori bölléreket: Farkas Gyulát, Mesterházi Lajost, Schwarcz Andrást, Kundermann Lajost és Kovács Lászlót. Utóbbi böllérkését Csendes Róbert örökölte meg, amellyel a mai napig remekül végzi a sonkák formára igazítását. Többen felajánlásukkal segítették az esemény sikerét, gondoskodtak a harapnivalóról, italról, különféle eszközökről, edényekről. Tóth József, a böllér erre az alkalomra bontóasztalt készített. Neki és Csendes Róbert fő szervezőnek a disznóvágással kapcsolatos, nem kevés tapasztalatot igénylő három nap során sok társa akadt. Az előkészületkor húszan, a vágás napján 35-en, a másnapi rendrakáskor 18-an sürögtek-forogtak az udvaron és a konyhában. Akik pedig nem szeretik az efféle munkát, az esti vacsorakor érkeztek, így a három nap alatt százan megfordultak az egykori téesziroda területén lévő közösségi házban. A reggeli pálinka mellé Ozorai Sándorék meglepetésként idén tócsit sütöttek az egybegyűlteknek. Dorner László alpolgármester és Geri Gyula, az egyesület elnöke ugyancsak kivette részét a munkafolyamatokból. A hagyománnyá vált harmonikaszó sem maradt el, a zenét Csorba Tamás szolgáltatta.

Fotó: Györkös József 

Az egyesület szorgos tagjai készítettek kolbászt és disznósajtot is a füstre. Jutott sonka, szalonna a sózóba, karaj, csont, hurka, császárszalonna, kocsonyahús a fagyasztóba. A zsír is elég lesz az egész éves rendezvényekhez. Vacsorára húslevest tálaltak főtt hússal, kolbászt, hurkát, sült húst kínáltak, és baráti beszélgetéssel, nótaszóval zárult az esemény. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában