A doni áttörés 81. évfordulója

2024.01.15. 19:00

A frontvonal tárgyai

Pápa Város Önkormányzatának támogatásával a Pápai Huszár Egyesület fegyverbemutatóval, kiállítással és második világháborús filmhíradókkal emlékezett meg a doni áttörés 81. évfordulójáról. Az emlékrendezvényben a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör működött közre.

Haraszti Gábor

Fegyver, gyékénycsizma és kenyeres táska is látható volt a kiállításon

Fotó: Haraszti Gábor

A nem mindennapi kiállításra Varga Sándor, a Pápai Huszár Egyesület főhadnagya különleges tárgyakat hozott el, nem elsősorban fegyvereket, hanem személyes, használati tárgyakat. Ilyen volt például egy gyékénycsizma, amit annak idején a bőrcsizmára húztak fel annak érdekében, hogy a legkeményebb télben és fagyban se ázzon át a katona csizmája. De említhetnénk akár a síléceket vagy kenyeres táskát, amiben étkészletet, pipát, borotvát tároltak a honvédok. Láthatóak voltak még távcsövek, melegítő eszközök, a sátor mellett egy televízión világháborús bejátszásokat vetítettek.

Bolla Kálmán, a Pápai Huszár Egyesület elnöke elmondta, a kiállítással az volt a céljuk, hogy a mai kor emberéhez közelebb hozzák a második világháborúban használt fegyvereket, felszerelési tárgyakat, ruházatokat, amit apáik, nagyapáik használtak.

– A programunk interaktív volt, tehát a kiállított tárgyakat kézbe lehetett venni. Úgy gondolom, nagyon érdekes volt a kiállítás, sokan is tekintették meg, a rendezvény célja az érzékenyítés is, arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy az akkor történtek még egyszer ne fordulhassanak elő.

A városi megemlékezést követően a hagyományőrzők közösen koszorúztak és mécsest gyújtottak a Don-kanyarban elesett hősökért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában