MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred

2023.10.14. 07:00

A legendás helikopteres alakulatra emlékeztek Veszprémben (galéria)

Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezredet 2004-ben számolták fel. A legendás egységre és jogelőd szervezeteire emlékeztek pénteken a vármegyeszékelyen a város, a légierő elöljárói, katonái és az egykori alakulat nyugállományú tagjai.

Juhász-Léhi István

A Magyar Honvédség egyik legütőképesebb egységére emlékeztek

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A mellettem található bazalttömb, a rajta lévő lappal, 2005 óta szilárd mementóként emlékezteti a szemlélőt egy dicső katonai alakulatra, amely a Magyar Honvédség egyik legütőképesebb egységeként 2004 augusztusáig a Veszprémhez közeli repülőtéren állomásozott. Ez volt a 87. Bakony Harci Helikopter Ezred – fogalmazott megemlékező beszédében Horváth Alajos nyugalmazott repülő őrnagy.

Emlékeztetett, egy 1974-es miniszteri parancs alapján a Magyar Néphadsereg vezérkari főnöke az alakulat jogelődéül a 86. önálló vegyes repülőszázadot, a megalapítás időpontjául 1958. december 1-jét határozta meg. 

– A megalakulás óta eltelt több mint fél évszázad, sajnos mára már magával sodort sok alapító tagot, repülőszolgálatot ellátó katonát, az idők tanúit. Az emlékezők fogynak, az emlékek elhalványulnak, de a magyar hadtörténelemben örökké megmaradnak azok a sorok, amelyeket a dicső alakulat és jogutódai, az egykori 87. Bakonyharci Harci Helikopter Ezred, illetve a jelenlegi Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopter Dandár írt és ír napjainkban is – mondta Horváth Alajos. 

Az elöljáró beszélt arról is, hogy a katonai feladatok mellett jelentőségteljes az a szerepvállalás is, amit az alakulatok helikopterei az ország civil lakossága érdekében végeztek, végeznek: az ipari és természeti katasztrófákat, árvizeket, szállítási és egyéb feladatokat. 

Szabó György tábori lelkész imádságot mondott, majd a parkban található emlékműnél elhelyezték az emlékezés virágait, így a katonai és egyéb szervezetek mellett koszorút helyezett el Porga Gyula, Veszprém polgármestere. A bensőséges hangulatú megemlékezésen Nagy Miklós nyugállományú főtörzsőrmester saját, Kötődés című versét szavalta el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában