Ifjúsági koncepció

2023.06.17. 12:06

Bevonják a fiatalokat

A város megújuló ifjúsági koncepciójáról tartottak tanácskozást fiatalok részvételével szerdán a Hangvillában.

Marton Attila

A kormány több intézkedést is hozott, amely a fiatalokat segíti

Fotó: Pesthy Márton

A ReYouth elnevezésű projekten egy éve dolgoznak a helyi fiatalok a Lélektér Alapítvánnyal és az önkormányzattal. Az összejövetelen az eddigi eredményekről és a következő hónapok munkájáról cseréltek eszmét a résztvevők. 

Nagy-Vargha Zsófia
Fotó: Pesthy Márton

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta, a kormány több intézkedést is hozott, amely a fiatalokat segíti, ilyen az szja-mentesség 25 éves kor alatt, számos ösztöndíjlehetőség, valamint a családalapításkor szintén sok állami támogatás áll a fiatalok rendelkezésére. Hozzátette, a rendszerváltás óta kiépült a fiatalok részvételével működő demokratikus képviseleti rendszer, például a diákönkormányzati rendszer, amellyel megjelenhetnek igényeikkel a döntéshozóknál. A helyettes államtitkár példaként említette az első sikeres nyelvvizsga ingyenessé tételét, amelyet a diákok javaslata alapján vezetett be a kormány. 

Hegedűs Barbara
Fotó: Pesthy Márton

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) felidézte, 2015-től indított el az önkormányzat olyan programokat, kedvezményeket, amelyekkel igyekeztek minél fiatalbarátabbá tenni Veszprémet, míg a Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK) számára külön pénzügyi keret áll rendelkezésre. Az alpolgármester úgy vélte, ennek a folyamatnak nagy lökést adott, hogy a város pályázott az Európa Ifjúsági Fővárosa címre. Bár a döntőben alulmaradt a város, a munka az ifjúsági koncepció megújításával folytatódik. Ezt a folyamatot segíti egy Erasmus+ pályázat támogatása is, amelynek köszönhetően az elmúlt egy évben több mint húsz workshopot szerveztek a témában, és közel 500 fiatalt szólítottak meg a programokon. 

Közel 500 fiatalt szólítottak meg a programokon
Fotó: Pesthy Márton

Hegedűs Barbara elmondta, a workshopok tapasztalatai és tanulsági, valamint a kérdőívekben kapott válaszok alapján őszre készül el a város új ifjúsági koncepciója. Az összejövetelen résztvevő fiatalok véleményezhették a megújuló ifjúsági koncepció témaköreit, kvízt tölthettek ki az európai ifjúsági célokról és fenntartható fejlődési célokról, valamint megtudhatták azt is, hogyan születnek a döntések az önkormányzatnál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában