Európai és tengerentúli kutatókkal

2023.06.22. 14:00

A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel tart konferenciát a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara (MFTK) 2023. június 21–24. között interdiszciplináris nemzetközi konferenciát rendez A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában. A találkozó az identitás fogalmát, a fenntartható egyéni és közösségi identitások, a nemzeti, európai, kozmopolita és fluid identitás megváltozott formáit, értelmezéseit és művészi megjelenítését járja körül hazai és külföldi előadók részvételével.

Horváth Virág

Navracsics Judit, Abonyi János és Markovits Aliz a konferencián

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A szerdai megnyitón Parapatics Andrea, a konferencia egyik főszervezője elmondta, a céljuk az volt, hogy közös gondolkodásra hívják Veszprémbe az európai és tengerentúli kutatókat. - Különféle tudományterületek képviselőiként más-más módszerekkel, eszközökkel és megközelítésekből vizsgálják az identitás fogalmát, típusait, viszonyrendszerét és azok változásait, mely változások a kortárs társadalmakkal szemben jelentkező meghatározó kihívások alapját képezik.

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, az EKF-programok alapját is a helyi identitáshoz való kapcsolódás határozza meg. Hozzátette, a regionális közösségek összetartó ereje, ha ismerik és gondozzák történelmüket, múltjukat és hagyományaikat.

Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese szerint az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenség, az egyre kritikusabbá váló demográfiai és fenntarthatósági problémák, a nemzetközi biztonságpolitika elmélyülő válságai egyaránt visszavezethetők az identitással kapcsolatos kérdésekre. – Személyes meggyőződésem, hogy ezen problémák megoldása sokkal kézenfekvőbb lenne, ha a jelenleginél több tudással rendelkeznénk magunkról, közösségeinkről, a szükségleteinkről, arról, hogy hogyan lehet az egyének és közösségek identitását azonosítani, fejleszteni és védeni – tette hozzá. A rektorhelyettes üdvözölte a kezdeményezést, és köszönetet mondott a szervezésért.

Navracsics Judit, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, és a konferencia főszervezője a megnyitón elmondta, az intézmény a napi munka során, meghirdetett szakjaival is foglalkozik az identitással, illetve a kar augusztus elsejétől identitásának erősítése érdekében Humántudományi Kar néven működik majd tovább. – Ha az identitásunkkal tisztában vagyunk, vagy látjuk azokat a folyamatokat, amelyek formálják az identitásunkat, és azt elfogadjuk, akkor azzal elfogadjuk a múltunkat is, és építjük a jövőnket. Nagyon fontos az identitás megmutatása, és az egymással való párbeszéd, hiszen ez az, ami elősegíti a kölcsönös megértést, az empátiát és azt gondolom, a világra jelenleg rendkívüli módon ráfér, hogy a különböző identitásokat megértsük és elfogadjuk- tette hozzá.

Közel 150 résztvevő, 23 meghívott előadó, 38 egyetem és 13 további intézmény vesz részt a rendezvényen 14 országból, és a közös munka 4 munkanyelven, 4 napon át folyik majd. A konferencián a hazai és nemzetközi tudományos élet kiemelt tudományos szereplői vesznek részt, a teljesség igénye nélkül: Pléh Csaba (CEU), Navracsics Tibor (ELTE), Helga Lenart-Cheng (Saint Mary’s College of California), Oláh Miklós (Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség), Gyáni Gábor (ELKH BKT) és még sokan mások.

A konferencia helyszíne a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér. A program a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában