Csökkentenék az előítéleteket

2022.10.14. 12:00

A lelki egészség állt a veszprémi programsorozat fókuszában

A pszichiátriai betegek társadalmi elfogadását segítő programsorozatot szervezett a napokban a Horgony Pszichiátriai Betegekért Közhasznú Alapítvány.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A közel egyhetes rendezvénysorozatot Lelki egészség TERMÉSZETesen címmel rendezték meg. 
Balczár Lajos, a Pszichiátriai Gondozó főorvosa, a Horgony alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, szervezetük céljai között szerepel a pszichiátriai betegeket érő előítéletek csökkentése. Ennek érdekében minden évben a lelki egészség napja, október 10-e körül a stigmatizációt csökkentő programot tartanak. 
Az idei évben a természettel való kapcsolódásra fűzték fel az eseménysort. A nyitott foglalkozássorozat programjain bárki részt vehetett: kreatív kézműves-foglalkozást és zeneterápiát is tartottak. Népszerű volt az állatasszisztált terápiás foglalkozás is. Ennek kapcsán a főorvos elmondta, a kutya kommunikációs hidat képez a terápiába nehezen vonható személyek és a szakemberek között. 
Pénteken az Agóra környezetében szerveztek szemétszedést, míg az esemény zárásaként többek között Csányi Vilmos etológus tartott előadást a kutya kommunikációjáról. A zárórendezvényen Bázsa Botond önkormányzati képviselő is köszöntötte a résztvevőket. 

Balczár Lajos elmondta, fontos célkitűzésük, hogy az egészségügyi és szociális ellátást összekapcsolják: az országosan veszprémi modellként ismert metódus kiterjesztett gondozói munkát jelent azzal, hogy az alapítvány összefogja a két ellátási formát. 
Csizmadiáné Szabó Mária, az alapítvány szolgáltatásvezetője elmondta, a programot a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázatán nyert közel 2,5 millió forintból finanszírozták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában