Őseik arcképtára

2021.09.15. 14:00

Értékőrző tablókon mutatják be az olaszfalusiakat, akik sokat tettek a faluért

Tizenkét igényesen kivitelezett tabló gazdagítja a helyi értéktárat, tájékoztatta lapunkat Varga Antal önkormányzati képviselő, ötletgazda.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az értéktárbizottsági ülésünkön számba vettük a falu értékeit, megbeszéltük, mi kerüljön be az értéktárunkba. Úgy döntöttünk, az épített és természeti örökség – pl. keresztek, templom, Eperjes-tanösvény – mellett méltó módon, tisztelettel emlékeznünk kell az itt élőkre, akik sokat tettek a faluért. Ekkor pattant ki a fejemből az ötlet, készítsünk tablókat a falu életében jelentős szerepet betöltő kollektívákról, személyekről. A testület támogatta a javaslatomat, én pedig elkezdtem a gyűjtőmunkát. Családokat kerestem fel, fotókat kérve – mondta el Varga Antal, aki tősgyökeres olaszfalui.

Szívélyesen fogadták, sokan meghatódtak, mikor beszélt a tervéről. Régen nem készültek még iskolai tablók sem, ezért többen úgy érezték, egyfajta dicsőségtábla lesz, ahova ők vagy őseik felkerülhetnek. A tablókon megjelennek a termelőszövetkezethez kapcsolódó kollektívák, a pásztorok, a fogatosok, a karbantartó gépműhelyesek, a traktorosok, a növénytermesztők, az intézményekben, óvodában, iskolában dolgozók, a plébánosok, a vendéglátósok, a boltosok, a postások, az autóbusz-vezetők, a focisták és a közösségek tagjai az egyházi és a Szivárvány kórusból, a nyugdíjasklubból.

Ez egy tematizált gyűjtemény, a legidősebb és legfiatalabb személy között több mint ötven év az életkori különbség. A gyűjtés a '60-as évektől kezdődött, az egyes tablókon kiemelten, felül helyezték el a „nagy öregeket”, alább a „csikókat”.

Az arcképtár a helyi értéktár része, mutatja Boriszné Hanich Edit és az ötletgazda Varga Antal Fotó: Müller Anikó Hanga

Boriszné Hanich Edit polgármester asszony elmondta, az önkormányzat támogatta Varga Antal ötletét, mert fontosnak tartják az értékmegőrzést, azt, hogy emlékezzenek őseikre, megbecsülve elődeik munkáját. Mindketten elmondták, a munka folytatódik, bővítik a kollektívák körét. Minden érintett vagy hozzátartozó kapott egy fotót a tablóról, melyen ő vagy hozzátartozója szerepel. Megható volt, hogy sokan bekereteztették és ajándékként adták tovább.

Az értékőrző tablók elkészítését az Olaszfaluért Kulturális Alapítvány finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában