Idén is megtartották a Gizella-napi zarándoklatot

Rendkívüli körülmények között, de idén is megtartották a Veszprémi Főegyházmegye hagyományos Gizella-napi zarándoklata.

Napló

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Szentháromság téren mutatott be szentmisét Udvardy György veszprémi érsek a főegyházmegye papságának jelenlevő tagjaival – köztük Márfi Gyula nyugalmazott érsekkel – szombaton. Az ünnepi szentmise szónoka Barsi Balázs OFM, a sümegi ferences kegytemplom templomigazgatója volt. A szentmise keretében több jubileumról is megemlékezett a főpásztor, hiszen huszonöt éve érkezett Passauból Gizella királyné karcsont ereklyéje, tíz éve ezen az ünnepen indult útjára a veszprémi Mária rádió adása, ekkor zajlott Esztergomban a harminc éve újratemetett, egykor veszprémi püspökként is szolgált Mindszenty hercegprímás emlékére a hagyományos zarándoklat.

Barsi Balázs szentbeszéde kezdetén az evangéliumi szakaszról elmélkedett, melyben Jézus két példabeszéde hangzott el a mennyek országáról, amely hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, elrejtette, örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvásárolta azt. Az atya kiemelte: az a végtelen nagy kincs, amit az utolsó vacsorán kaptunk, Jézus föltámadásakor derül ki, hogy nem valami, hanem Valaki. Nem én találtam meg, hanem Ő talált rám.

Gizella otthagyta hazáját egy másik értékért, Istvánért. Egy új nép királynéja lett. Szívében hordozta az előbbi kincset is, a hazáját. Aztán születtek a gyermekek, az újabb értékek, majd meghaltak. Hazament, monostorba vonult, és mindez benne élt. Aki az Úristenben él, az semmit sem hagy el. Egy magasabb szinten éli meg mindezt. Egy napon mi is át fogjuk élni Isten színe látásban.

A szentmise végén Udvardy György érsek Barsi Balázs ferences atyának köszönte meg a huszonöt éves szolgálatot, amit a főegyházmegye területén végzett a sümegi ferences kegytemplomban, hiszen hamarosan új helyen, Szécsényben folytatja majd szolgálatát.

Végezetül Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató a pénteken születésnapját ünneplő főpásztort köszöntötte, majd a szentmise ünnepélyes áldással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában