Uniós fejlesztés

2021.04.28. 06:50

Új híd, járda és buszöböl Dákán

A közlekedésbiztonság javítását célzó fejlesztéseket valósított meg a dákai önkormányzat az elmúlt időszakban – tájékoztatta lapunkat Nagy Norbert polgármester.

Polgár Tibor

A két buszöböl az előírásoknak megfelelő méretben készült el

Forrás: Önkormányzat

A Veszprém Megyei Önkormányzattal konzorciumi partnerségben korábban benyújtott támogatási kérelem pozitív elbírálást kapott, így a Jánosháza–Pápa összekötő út egyik átkelési szakaszán új gyalogoshíd létesült a hiányzó járdakapcsolatok kiépítésével. A beruházás révén a gyalogosan, kerékpárral, babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőknek már nem kell az út­testen használniuk az áthaladáshoz.

Emellett a projektben két új buszöböl épült a vonatkozó műszaki és jogszabályi előírásoknak megfelelő szélességben, illetve hosszúságban. Egyúttal megtörtént a csapadékvíz-elvezető árok fejlesztése a szükséges mértékben, zárt és burkolt szakaszok, valamint átereszek beépítésével. Továbbá kiépült a buszöblök biztonságos megközelítését lehetővé tevő, eddig hiányzó járdakapcsolat 218 méter hosszúságban és másfél méter szélességben.

A két buszöböl az előírásoknak megfelelő méretben készült el
Fotó: Önkormányzat

Nagy Norberttől megtudtuk, a beruházásra az önkormányzat közbeszerzési eljárásokat folytatott le, a nyertes ajánlattevő pedig határidőre és a műszaki dokumentációkban meghatározott minőségben elvégezte az építési-kivitelezési munkákat. Az elkészült létesítményeket a Veszprém Megyei Kormányhivatal rendeltetésszerű állapotban találta, így a forgalomba helyezés is megtörtént. A járványhelyzet miatt a hivatalos átadást szűk körben tartották.

– A fejlesztés eredményeként Dáka lakosai biztonságosan kelhetnek át a települést átszelő vízelvezető árok felett, a közösségi közlekedést akadálymentesen vehetik igénybe. Az önkormányzat különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy valamennyi hátrányosabb helyzetű célcsoport egyenlő eséllyel férjen hozzá ezen közösségi szolgáltatásokhoz – nyilatkozta a Naplónak a település polgármestere. Hozzátette: a helyi önkormányzat a közlekedés biztonságának elősegítése érdekében szemléletformáló tevékenységet is végzett, melynek keretében egy a közlekedésbiztonságot népszerűsítő, informatív kiadvány készült, illetve közlekedésbiztonsági előadást is tartottak Dákán.

Nagy Norbert megjegyezte, a fejlesztést a magyar kormány és az Európai Unió támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában