Fókuszban a környezetvédelem

2021.04.20. 07:00

Azzal is óvhatjuk a bolygót, ha helyi termelőtől vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt

A Föld napját ünnepeljük április 22-én. A világméretű mozgalomhoz, amely fél évszázada indult az Egyesült Államokból, Magyarország több mint 30 éve csatlakozott. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, az aktuális problémákra és feladatokra.

Tisler Anna

A környezetvédelem egyik része a virágosítás, a fásítás. Ajka belvárosát sok virág díszíti

Fotó: Györkös József

A környezetvédelem egyik része a virágosítás, a fásítás, amelyre országosan egyedülálló program indult a városban. Az „Ajkaiként, ha megteheted, ültess egy fát” elnevezésű mozgalom ötletgazdája a belvárosi társasházban élő Hauser Roland és felesége, Hauser-Megyimórecz Nikolett volt, akik első házassági évfordulójukra szerettek volna közterületen ültetni egy fát. Példájukat látva magánszemélyek, civil szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez. A faültetésre továbbra is van lehetőség az önkormányzattal való előzetes egyeztetés után. A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a klíma változását, az egyre melegebb nyarakat és teleket. A szárazságtűrőbb fajtákat részesítik előnyben, elsősorban juharokat, melyek jobban bírják a városi létet, kevesebb a kár­tevőjük.

Természetjárók és túravezetők is bekapcsolódtak a természeti környezet védelmébe. Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség elnöke és az Ajka Kórház SE alelnöke elmondta, hogy a társadalmi erdei szolgálat 2012-ben volt 50 éves. Ajkáról is többen vállalták az ezzel járó kötelezettségeket, a tanulást, a vizsgát, majd a munkát. Ezt váltotta fel a jelenlegi forma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park égisze alatt működő polgári természetőr-szolgálat. Az ő feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék a védett növényeket, a természetvédelmi területeket.

Mag Éva a polgári természetőrszolgálat keretében ügyel a védett növényekre
Fotó: Györkös József

Túráikon felmérik, tapasztalhatók-e arra utaló jelek, hogy a védett növényeket leszedik. Mag Éva elmondta, a kirándulók egy része azért gyűjti ezeket a növényeket, mert nem tudja, hogy védett. Itt segít a felvilágosítómunka. Azt is tudatosítani kell, ha a fűben vagy a fa tövében egyedül fekvő állatkölyköt látnak az erdőben, az nem elhagyott vagy beteg, hanem az ember felbukkanását követően az anyaállat elbújtatja biztonságos helyre a kicsinyét, ő maga pedig elmenekül. Ha a veszély elmúlt, visszatér. Ha az állatot megsimogatjuk, az anyaállat megérzi az idegen szagot, így nem gondozza tovább a kicsinyét. Természetjárás előtt érdemes megnézni, hogy mely növények védettek, már online is elérhetőek olyan oldalak, amelyekről naprakész és pontos információkat kaphatunk.

A környezetvédelem egyik része a virágosítás, a fásítás. Ajka belvárosát sok virág díszíti
Fotó: Györkös József

A közösségi oldalon létre­hozott, a hulladékmentes háztartást támogató csoport tagjai már haladó környezetvédő szinten adnak tanácsokat egymásnak. Például a gyümölcs- és zöldségfélék, a péksütemények vásárlásakor nem szükséges nejlonzacskót letépni, hanem átlátszó, vékony anyagból varrhatunk sajátot, amely mosható, tehát évekig használhatjuk, így akár több száz zacskót kiválthatunk vele. A kézi mosogatáshoz sem szükséges szivacs, hanem saját magunk is termelhetünk luffatököt, amelynek belsejét használhatjuk szivacs helyett.

A környezetvédelem fontos része, hogy ha lehetőségünk van rá, termeljük meg vagy helyi termelőtől vásároljuk a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a húst. Így nem vagy kis távolságra kell szállítani, ezáltal a jármű nem szennyezi tíz vagy esetenként több száz kilométeren a levegőt. Kerüljük az impulzusvásárlásokat, az így birtokunkba jutott tárgyak többsége – mint később rájövünk – felesleges. Ruha vagy cipő beszerzése előtt gondoljuk át, tudjuk-e hova, és van-e mivel felvenni azt, valóban szükségünk van-e rá, vagy csak megtetszett. A már fölöslegessé vált, de még jó állapotú könyvet, ruhát, játékot sem kell a kukába dobni, el is ajándékozhatjuk, megnövelve azzal a tárgy élettartamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában