körkép

2021.03.27. 07:00

Melyik kukába dobjuk? – A hungarocellt nem mindenhol veszik át

Olvasóink kérték, járjunk utána, hova helyezhetik el a nikecell hulladékot, amit például az újonnan megvásárolt tévé dobozában kapnak vagy ételrendeléskor, fagyivásárláskor csomagolóanyagként, esetleg házuk régi hőszigetelésének lebontásakor gyűlik össze belőle több kidobandó.

Rimányi Zita

Forrás: Illusztráció

Hungarocellként vagy nikecellként emlegetjük azt az anyagot, ami tulajdonképpen expandált polisztirol, hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készült, cellás szerkezetű keményhab. Rövidítése: EPS. Fehér golyócskái belsejében levegő van, ezért nagyon könnyű belőle egy nagyobb lapnyi is és ez adja a hőszigetelést is. Besorolását tekintve nem veszélyes hulladék és jó tudni, hogy a csomagolásra használt EPS égésgátló anyagot nem tartalmaz, az építőipari hő- és vízszigetelő termékek azonban igen, ami különbséget jelent az anyag újrafeldolgozását tekintve.

Vannak cégek, amelyek felvásárolják a feleslegessé vált polisztirol habot, azonban a háztartásokban ritkán keletkezik belőle olyan mennyiség, amivel érdemes lenne megkeresni ezeket a hulladékfeldolgozással, -újrahasznosítással foglalkozó vállalkozásokat. A szelektív hulladéknak fenntartott, házakhoz vagy közterületekre szigetekben kihelyezett gyűjtőedényekbe viszont nem tehetjük. Jobb híján esetleg a háztartási szemét kukájába dobhatuk. A hulladékudvarok nem mindegyike vesz át hungarocellt, erről érdemes előre internetes oldalaikon vagy telefonon érdeklődni.Van, ahol ezért pénzt is kérnek.

Fotó: Illusztráció

Azonban, ha egyébként is több holmit akarunk hulladékudvarban leadni, akkor felelősen járunk el, ha a nikecellt is egy olyanba visszük, amelyikben szabályosan otthagyható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában