Húsvét ünnepére készít

2021.02.19. 11:00

Idén rendhagyó volt a hamvazószerdai szentmise

Hamvazószerdán, február 17-én este a várpalotai Nagyboldogasszony templomban mutatott be szentmisét Udvardy György érsek Fodor Balázs plébánossal és Varga-Csikász Bence káplánnal.

Napló-információ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Nagyböjt, a húsvétra felkészítő negyvennapos előkészületi időszak hamvazószerdán kezdődik, idén február 17-én. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.

Hamvazószerdán a várpalotai Nagyboldogasszony templomban mutatott be szentmisét Udvardy György érsek Fodor Balázs plébánossal és Varga-Csikász Bence káplánnal.

A szentmise kezdetén a főpásztor kifejezte abbéli hitét, hogy a nagyböjt valóban a húsvét ünnepére készít fel bennünket. Segít a megtérésben, segíti mindazokat, akik készülnek arra, hogy húsvét éjszakáján megkeresztelkedjenek, beavatást nyerjenek az egyház életébe, Krisztus életébe.

Hamvazószerdán ezúttal a hívek fejére hintették a hamvakat, emlékeztetve arra, hogy az ember mulandó Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szentbeszédében Udvardy György hangsúlyozta, a nagyböjt egy mélyen megérintő időszak, az olyan szimbólumaival együtt, mint a kereszten függő Krisztus, a töviskoszorú, vagy a hamvazószerdai liturgia középpontjában álló hamvak. Erős szimbólumai a nagyböjti szent időnek Isten igéjének a hallgatása, az egyház hagyományában jelenlévő gyakorlatok, melyek imára, böjtre, s alamizsnaosztásra buzdítanak. Ezek a szimbólumok Isten jóságáról, szeretetéről beszélnek. Az egyház ilyenkor bűnbánattartásra indít, bűneink megvallására ösztönöz, azt mondja, vegyük észre, hogy elveszítettük életünk méltóságát. A főpásztor kiemelte, nincs az a kilátástalan helyzet, amiből Isten ne tudna életet támasztani. A megtérés, a megújulás sosem csak a felszínt érinti. A megújulás az egész embert érinti. Nem egyszerű ez az út, hiszen a szokások kötik az embert, Isten mégis át akar alakítani bennünket. Mindennek, a bűnbánattartó lelkületnek, Isten atyai szeretete befogadásának jele engedni azt, hogy az egyházunk fejünkre hintse azt a hamut, ami az elmúlt húsvét barkaágából készült.

A szentbeszéd után Udvardy György érsek megáldotta a hamut, mellyel idén rendhagyó módon nem keresztet rajzoltak a hívek homlokára, hanem a fejükre hintve emlékeztették őket arra, hogy az ember földi léte mulandó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában