Erősödött a közösség

2021.01.06. 14:00

Jelentős fejlesztések indulnak Nagyvázsonyban

Felemás évet tudhat maga mögött a település. Egyrészt a járvány miatt a turisztikai és közösségi programok jelentős részéről le kellett mondaniuk.

Molnár Sándor

A tervek szerint május 25-én nyit a megújuló Kinizsi-vár Fotó: Molnár Sándor/Napló

Másrészt teljes gőzzel folyik a Kinizsi-vár fejlesztése, és a sikeres pályázatoknak köszönhetően új tetőt kap a rendezvényház, sportlétesítmények épülnek, folytatódik a csapadékvíz-elvezetés megújítása, és sikeres volt a polgárőrök és a lovas­egyesület autóbeszerzési pályázata is. Tavaly a nehézségek mellett a pandémiának olyan hozadéka is volt, hogy összehozta a vázsonyiakat.

Nagy hangsúlyt kapott Nagyvázsonyban tavaly az összekapaszkodás, az egymásnak segítés, amelynek megvalósításában a rokonok, ismerősök, szomszédok mellett élen járt az önkormányzat, amely főleg az idős korosztályra fókuszált a rendkívüli helyzetben.

– Anyagi és élethelyzettől függetlenül igyekeztünk gesztusszerűen figyelmességekkel (patikába, postára járás, bevásárlás, élelmiszercsomagok) szolgálni a legveszélyeztetettebb korcsoport tagjait, amiben a helyi gazdák is sokat segítettek a felajánlásaikkal – mondta el Fábry Szabolcs polgármester.

Fábry Szabolcs polgármester
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A covidos időszakban nagy figyelmet fordított a település vezetése a pályázatokra és a kapcsolati tőke mozgósítására a község érdekében, aminek meg is lett az eredménye.

A kormány Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programjának keretében egy A típusú tornaterem épülhet a helyi általános iskola régi, 1970-es évekbeli, kis méretű tornaszobája mellett. Az új, 18-szor 30 méteres tornatermet, amelyhez öltözők, zuhany­zók, orvosi és nevelői szoba is tartozik majd, várhatóan 2021 őszén kezdik el építeni. A korszerű létesítményt a 190 általános iskolás mellett a település felnőtt sport- és hagyományőrző közösségei is használhatják, illetve programok szervezésénél esőhelyszín is lesz.

Tavasszal megkezdődik egy műfüves pálya építése is az óvoda és a focipálya közötti területen a Bozsik program keretében.

Önkormányzati közösségi tér ki- és átalakítása címén 27,5 millió forintot nyert a Magyar falu program keretében Nagyvázsony, így idén tavasszal megújulhat a közösségi ház teteje is.

– Hiszem, hogy a járványhelyzet után, közösségeink jóvoltából, újra pezsgő élettel telik meg a 114 éves „kisiskola” épülete. Faluközpontunk éke lesz a Reményi Antal Rendezvényház a megújuló tetejével, ereszeivel, folyamatosan csinosodó belső tereivel – vélekedik a polgármester.

A tervek szerint május 25-én nyit a megújuló Kinizsi-vár
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A sikeres csapadékvíz-elvezetési pályázat segítségével, 69 millió forintból a község számos pontján megújítják a belterületi utcák vízelvezető rendszereit is. Az előkészítés az ősz második felében elkezdődött, és tavasszal folytatódik majd a közel 150 portát érintő nagyberuházás.

A településen arra készülnek, hogy 2021-ben megelevenednek majd a megerősödött közösségek, és a tervek szerint május 25-én nyit a teljesen megújuló Kinizsi-vár, amely nagyon sok embernek ad majd munkát a megélénkülő turizmus révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában