Határtalan a krisztusi szeretet

2020.01.20. 07:00

Megkezdődött az ökumenikus imahét

Egyek lehetünk az evangélium befogadásában, mondta Steinbach József református püspök az ökumenikus imahét veszprémi nyitó alkalmán a Szent Mihály-főszékesegyházban.

Balla Emőke

20200119 Veszprém, Ökumenikus imahét kezdete a székesegyházban: Steinbach József református püspök hirdetett igét. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Krisztus-hívők egységéért folytatott imahét 2020-as anyagát a máltai és gozói keresztény egyházak készítették. Málta és Gozo keresztényei minden év február 10-én együtt ünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését, a 2020-as imahéten pedig a világ Krisztus-követői a máltai keresztényekkel együtt olvassák ennek a hajótörésnek a történetét.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pál és útitársai a hajó személyzetével együtt Rómába tartottak a viharos tengeren. Az apostol még ebben a kritikus helyzetben is missziós lehetőséget látott. A megpróbáltatásban nem esett pánikba, nem csüggedt el, hanem tudta: Isten kezében van. Ott is Istenhez tartozik. Istennek szolgál. Istenben bízik. Meg volt győződve róla, hogy Istennek mindennel, ami történik, távlati tervei vannak. Nem is titkolta ezt az apostol a sorstársai előtt, akik végül osztoznak Pállal a reménykedésben is. A máltai keresztény testvérek az isteni gondviselést hangsúlyozzák, amikor évente felidézik Szent Pál hajótörésének történetét.

Steinbach József református püspök: Határtalan a krisztusi szeretet, mely kockázatot vállal, áldozatot hoz Fotó: Balogh Ákos/Napló

Innen, az Apostolok cselekedetei könyvéből van a hét központi üzenete: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…”. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke arról beszélt, hogy Isten embersége megmutatkozott Jézus Krisztusban, aki könyörült rajtunk, megváltott bűnből, betegségből, halálból. Úgy fogalmazott: határtalan a krisztusi szeretet, mely kockázatot vállal, áldozatot hoz. Forduljunk mi is krisztusi emberséggel egymás felé! A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke szólt arról, Pál és útitársai átélték a teljes reménytelenséget, mégis reménykedtek, hittek, bíztak Istenben. Isten megígérte, hogy senki sem vész el közülük, csak a hajó. Így lehetünk mi is egyek a reménységben, az evangélium örömteli befogadásában.

Az istentiszteleten részt vevőket Udvardy György köszöntötte. A veszprémi érsek hangsúlyozta, az imádság olyan légkört teremt a város templomaiban, mely által helyesen ismerjük meg önmagunkat, alázatosan egymást. Azzal a bizonysággal lehetünk együtt, a Szentlélek megteremti azt, hogy testvérekként tekintsünk egymásra.

Az istentiszteleten részt vevőket Udvardy György érsek köszöntötte Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az istentisztelet végén a felekezetek lelkészei adtak áldást.

Az imahét következő veszprémi alkalma hétfő este öt órakor lesz, a református újtemplomban Márfi Gyula nyugalmazott érsek hirdeti Isten igéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában