megemlékezés balatonfüreden

2020.01.18. 15:30

Kötelességünk megőrizni és ápolni a hősök emlékét

Ma a legtöbb, amit tehetünk az, hogy emlékezzünk a Don-kanyarnál elesett több tízezer honfitársunkra, akik az életüket áldozták a hazáért, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy hasonló szörnyűséget ne éljünk meg sem a jelenben, sem a jövőben.

Kovács Erika

20200117 Balatonfüred Doni megemlékezés a Katona a hóban című szobornál Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Így fogalmazott Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára emlékező beszédében, a doni áttörés 77. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Balatonfüreden, a második világháború hősei és áldozatai emlékhelyénél pénteken este.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szabó István hozzátette, egyes napok örökre bevésődnek a történelembe, ilyen volt 1943. január 12-e is, amikor megindította a Vörös Hadsereg a Magyar Királyi Második Honvéd Hadsereg elleni támadását. 1942-ben felállított hadseregünk feladata volt a szovjet áttörés megakadályozása a Don folyónál, közel 200 kilométeres fronton, 2500 kilométerre otthonától.

Az államtitkár aláhúzta, a hiányos fegyverzetű magyarok erőn felüli helytállást tanúsítottak. A fordulat az év leghidegebb éjszakáján történt, amikor a túl­erőben levő Vörös Hadsereg támadást indított a magyarok ellen, akik nem a gyávaságuk miatt kényszerültek meghátrálásra. A szovjetek bekerítették és csaknem teljesen megsemmisítették őket. Ez volt a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb embervesztesége, a magyar katonák egyik legnagyobb véráldozata, a hadsereg fekete napja.

A megjelentek koszorút helyeztek el az emlékhelynél
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Kötelességünk megőrizni és ápolni a hősök emlékét. Emlékeznünk kell a borzalmakra, amiket átéltek, a haza- és családszeretetre, az áldozatvállalásra.

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke a helyszínre gyalog érkezett, 20. Doni Hősök Emléktúráról jelentésében kiemelte, így tisztelegnek a résztvevők a bajtársak előtt Kaptur József nyugállományú repülő alezredes vezetésével.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az emlékezésen Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Ady Endre Imádság háború után című versével fokozta az est hangulatát, majd ökumenikus áldással, imával tisztelegtek a hősök előtt az egyházak képviselői: Dasek Viktor plébános, valamint Gabnai Sándor evangélikus és Bátki Dávid Géza református lelkész. Végül a megjelentek koszorúkat helyeztek el az emlékhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában