új kihívásokkal kell szembenézniük

2019.11.21. 17:30

A fiatalok védekezőképességét erősítették a veszprémi roadshow-n

Felmérések bizonyítják, hogy a fiatalok 25 százaléka már legalább egyszer esett áldozatául adatlopásnak vagy internetes bántalmazásnak. Felismerve a rájuk váró kihívásokat, a Digitális Immunerősítő Program keretében folytatódik a fiatalok védekezőképességét erősítő országos iskolai roadshow, amely csütörtökön a Noszlopy Gáspár Gimnáziumba érkezett.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Talán soha nem volt olyan időszerű a fiatalok digitális immunerősítése, mint napjainkban. Hetente jelennek meg hírek arról, hogy a közösségi médiában milyen visszaéléseket követnek el az Y és az Alfa-generáció tagjaival szemben.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Egy e-mail, egy felhő, vagy egy közösségi média jelszó ellopása önmagában még nem biztos, hogy tragédia, de ha a tolvajok visszaélnek ezekkel az adatokkal, akkor komoly problémát is okozhatnak. 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széles összefogást kezdeményezett a fiatalok digitális védekezőképességének erősítésére és elindult a Digitális Immunerősítő Program (DIP).

– A 2016-os ifjúság kutatási adatokból is azt láttuk, hogy a magyar fiatalok 0-24 órában vannak online, valamilyen formában minden másodpercben csatlakoznak a digitális térhez. Ebből az következik, hogy teljesen új kihívásokkal kell szembenéznie ennek a fiatal közösségnek. Ezért 2017-ben, több mint 100 szakértővel létrehoztunk egy 116 pontból álló gyakorlatorientált javaslatcsomagot. Ezeket a javaslatokat egy-egy ilyen roadshow keretében próbáljuk átadni a fiataloknak – mondta el a veszprémi rendezvényen Poór Csaba, a DIP vezetője, aki kiemelte, hogy nem kell korlátozni az internetezés élményét, viszont nagyon minimális magatartásbeli változtatással sok minden elérhető.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Példaként említette, hogy ha nem csatlakozunk nyakra-főre nyilvános wifikre és ott nem használunk különféle kódokat, nem lépünk be közösségi oldalakra, akkor már sokat tettünk a saját biztonságunk érdekében. A facebookon pedig, a kétlépcsős azonosítás beállításával csökkenthetjük az esetleges kiszolgáltatottságunkat az adatlopóknak.

A szakember a személyes adatok, a személyes identitás védelmére is felhívta a figyelmet, mert mint mondta a fiatalok közül kevesen tudják, hogy a messengeren elküldött fényképek is felkerülnek egy szerverre, és ott kereshetővé, megtalálhatóvá válnak. Az izgalmas nap során a fiatalok kipróbálhatták, hogy milyen erős a saját digitális immunrendszerük.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Volt filmvetítés, tartottak etikus hacker showt, ahol rávilágítottak arra, hogy milyen könnyű feltörni egy-egy facebook oldalt. Emellett figyelem felhívó torpedó és emoji játékokkal, érdekes standokkal és ajándékokkal is várták a diákokat DIP veszprémi roadshow-ján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában