Jól forgatták a fakanalat

2019.08.22. 07:00

Rengetegen ünnepeltek a Lőrinc-napi búcsún Hegymagason

A nagy hőségben is rengetegen ünnepeltek a kultúrháznál a Lőrinc-napi búcsú és halászléfőző verseny eseményein.

Tóth B. Zsuzsa

A halászléfőző versenyt a Czilli Károly–Töreki Zoltán kettős nyerte meg

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A fakanálforgatóknak ugyan csak négy csapata indult idén, de ők annál lelkesebbek voltak, és bőséges mennyiségekkel készültek. Első lett a Törci csapat, azaz Töreki Zoltán és Czilli Károly főztje. Ők két kondérban nem kevesebb, mint negyvenöt liter halászlét főztek busafejjel, maguk fogta keszeggel, de kárászt és pontyot, valamint ponty patkókat is tettek a főztjükbe. Azt mondják, összeszokott párosuk idén főz utoljára, jövőre már nem indulnak a különféle főzőversenyeken.

A halászléfőző versenyt a Czilli Károly–Töreki Zoltán kettős nyerte meg
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Második Pirosné Csala Margit és a postás nyugdíjasklub csapata lett. A tapolcai postások titka volt, hogy a hazaiból is tettek a halászlébe. Vittek belsőséget, azaz ikrát és tejet, meg különféle halakat az alaplébe, s házi paprikával fűszereztek. A nyugdíjasok szros kapcsolatot ápolnak a hegymagasi nyugdíjasklubbal, de itt első ízben főztek. A siker pedig csak megerősítette őket abban, hogy jövőre sem hiányozhatnak majd.

A szolnoki nyaralótulajdonos, Szigyi Dezső szólóban indult. Baráti szálak kötik a településhez, több mint 30 éve van háza is a hegyen, és korábban már versengett. Jó pár év kihagyás után tért vissza most a mezőnybe. Klasszikus, szegedies halászlét főzött, az alaplébe passzírozott keszeget és kárászt, de otthonról hozott bele tiszai halat is. Enyhén csípősre főzte a lét. A Hegymagashoz rokoni szálakkal kötődő mezőtúri nyaralósok saját receptjük alapján főztek. Négy éve már indultak a megmérettetésen, most visszatértek. Az alaplét előrelátóan még otthon főzték kőrösi keszegből, nem is volt híg a halászlevük.

A búcsún fellépett a Csinos csajok társasága, a Csobánc népdalkör, a Raposkai Táncoslábúak, volt retró parti és este bál. Az egészségügyi ponton vércukor- és koleszterinszintet, vérnyomást mértek, a Fanyűvő játékpark a gyerekeket és a családdal érkezőket szórakoztatta kreatív fajátékaival, amint a Rozsdamarók ve­teránmotor-bemutató­ja szin­tén. Másnap búcsúi szentmisével zárultak az ünnepi események.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában