Féltik és óvják a környezetüket

2019.05.09. 16:00

A tanulók tartják rendben az iskola udvarát Nemesvámoson

Annyira traumatikusan érte a gyerekeket, amit filmeken láttak bolygónk sorsának alakulásáról, hogy elhatározták, tesznek a környezetükért.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A tavaly októberben örökös ökoiskola címet elnyert nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában minden héten másik osztály felelős az udvar rendjéért és tisztaságáért. Az akció rendkívül sikeresnek bizonyult az intézményben.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Iskolagyűléseken minden alkalommal felhívom a gyerekek figyelmét az iskola szépítésére, a szemét felszedésére, a növények locsolására, gondozására, és az épületen belül az osztálytermek rendjének fontosságára. Mégis azt vettük észre, hogy ha valami mindenkié, akkor igazából senkié, mert mindenki arra vár, hogy majd a másik megcsinálja – mondta el Szalma Csilla intézményvezető.

Így jött az ötlet, hogy a diákok talán jobban magukénak érzik a feladatot, ha konkrétan kijelölik, hogy az adott héten melyik osztály felel az udvar rendben tartásáért, amit egy kis táblácska is hirdet.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az egyik leglelkesebb évfolyam osztályfőnöke, Kalmár-Fekete Andrea elmeséli, hogy a gyerekek nagyon tudatosan élnek. Önként, maguk megszervezik és hétvégén elmennek szülői felügyelettel szemetet szedni a faluba. A negyedikesek legújabb terve pedig az, hogy fát ültetnek a településen.

– A Föld napja és a víz világnapja alkalmából nagyon sok filmet láttunk, és annyira traumatikusan érte őket a bolygó sorsának alakulása, hogy elhatározták, tesznek a környezetükért. Amikor az udvart rendezték, az utolsó gazt is kiszedték, a szemetet összeszedték, és nagyon tudatosan odafigyelnek mindenre – hangsúlyozza az osztályfőnök.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az intézményvezető hozzáteszi még, hogy felmerült az ötlet, hogy az iskola udvarának hátsó részén található betonkerítést raklapokkal takarják el, amelyekbe növényeket ültetnének. Ezáltal egy olyan díszíthető felületet hoznának létre, amelyet különböző alkalmakkor más-más dekorációval „öltöztethetnének” fel az év során. Újdonságként szeretnék bevezetni, hogy az új első osztályosok nevében elültetnek egy fát az iskola udvarán, a tanévnyitón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában