Évente egyszer térítésmentes

2019.04.30. 07:00

Indul a lomtalanítás a megyeszékhelyen

Májustól öt hónapon át kérhető a megyeszékhelyen a házhoz menő lomtalanítás.

Marton Attila

A lomtalanítás új rendszerét 2013-ban vezették be, azóta szinte folyamatosan emelkedik az így begyűjtött hulladék mennyisége. A hat évvel ezelőtti 201 tonnához képest tavaly már megközelítette a begyűjtött lom volumene a 300 tonnát, mondta el Horváth Zoltán, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kiemelte, a házhoz menő gyűjtés lényege, hogy egy több hónapos időszak alatt – amely idén májustól szeptember végéig tart – egy alkalommal térítésmentesen kérhetik a veszprémiek a feleslegessé vált tárgyaik elszállítását. Horváth Zoltán hangsúlyozta, lomnak az a nagy darabos háztartási hulladék számít, ami nem fér bele a gyűjtőedénybe, például ágybetét, bútordarab, játék, kerékpár, szőnyeg, szánkó, babakocsi stb. Sajnos ezzel a meghatározással a mai napig sokan nincsenek tisztában. A házhoz menő gyűjtés bevezetésének egyik oka éppen az volt, hogy a közterületekre kihelyezett hulladék többsége nem lom volt, és a felhalmozott hulladék rontotta a városképet.

A veszprémieknek a VHK ügyfélszolgálatán telefonon kell jelezniük igényüket a lomtalanításra május 1. és szeptember 30. között. Az igény jelzésekor a lomhulladék típusát és mennyiségét is meg kell adni, a szolgáltató pedig az elszállítás időpontjáról tájékoztat, magyarázta az ügyvezető.

Kiemelte, a lomokat az elszállítás napján személyesen veszik át a VHK munkatársai a szolgáltatás megrendelőjétől. A veszprémiek az eddigi tapasztalatok szerint egy-két héten belüli időpontot kapnak a lomtalanításra. A VHK idén páros héten keddtől szombatig, páratlan héten hétfőtől péntekig 8 és 14 óra között szállítja el a lomhulladékot. Az ügyvezető megjegyezte, a különleges kezelést igénylő – gumiabroncs, étolaj – és a veszélyes hulladékok (elektromos és elektronikai berendezések, akkumulátor, szárazelem, fénycső, üres vagy beszáradt festékesdoboz) nem számítanak lomnak, viszont egész évben térítésmentesen leadhatók a Kistó utcai hulladékgyűjtő telephelyen.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában